fbpx
Teema

Voiko suuhun ilmaantuvia aftoja ehkäistä?

Aftoiksi sanotaan kipeitä haavaumia, jotka ilmestyvät suun limakalvoille ja kivistävät suussa muutamista päivistä joskus jopa viikkoihin.

Miksi toiset saavat aftoja usein ja toiset eivät koskaan, kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Jaana Rautava Turun yliopistollisesta keskussairaalasta?

– Tätä ei tiedetä, kuten ei sitäkään, miksi aftoja ylipäätänsä ilmestyy. Se kuitenkin tiedetään, että muutamat sairaudet aiheuttavat aftoja. Tällaisia ovat esimerkiksi keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Myös muutamat kemikaalit, kuten hammastahnan vaahtoamaan saava natriumlayryylisulfaatti, voivat aiheuttaa aftoja.

Voiko aftoja ehkäistä jotenkin?

– Jos huomaa, että jokin ruoka tai esimerkiksi suunhoitotuote lisää aftoja, niin niitä kannattaa luonnollisesti välttää. Jos taustalla on jokin perussairaus, kuten keliakia, perussairauden hoito yleensä vähentää aftoja.

Miten aftoja voi hoitaa? Voiko kipua lievittää jollakin tavoin?

– Hoidossa pyritään siihen, että afta paranisi nopeammin tai jäisi pieneksi. Hoitoon voi käyttää apteekin käsikauppatuotteita, kuten huuliherpekseen suunniteltuja tuotteita. Tosin vain osa saa niistä apua. Joillekin kamomillatee tai suola-vesihuuhtelut tuovat helpotusta.

– Hammaslääkärit ja lääkärit voivat määrätä myös paikallisia kortikosteroidipurskutteita helpottamaan tilannetta ja nopeuttamaan paranemista. Silloin on aina tärkeä miettiä ja tutkia myös sitä, voiko taustalla olla jotain yleisterveydellistä tilaa, joka tulisi huomioida.

– Kipuihin hammaslääkäri voi määrätä ennen ruokailua otettavaa puudutesuihketta tai geeliä.

Moniko suomalainen kärsii aftoista?

– Joukko on suuri, jos mukaan lasketaan kaikki, jotka ainakin silloin tällöin saavat aftoja.

Menot