Teema

Voiko tilannetajua jotenkin harjoitella?

Mitä tilannetaju oikein on ja mihin sitä tarvitaan, työpsykologian tohtori, tietokirjailija Helena Åhman?

– Tilannetaju on kykyä tarkastella tiettyä tapahtumaa monipuolisesti ja tehdä siitä muodostamansa kuvan pohjalta mahdollisimman hyviä päätöksiä paineisessakin tilanteessa.

– Tilannetajuvirheet voivat tapahtua kolmessa eri vaiheessa: Kun havaitsemme jotain, kun teemme päätelmiä havainnoistamme tai kun toimimme johtopäätöstemme pohjalta.

Kehittyykö tilannetaju iän ja kokemuksen seurauksena?

– Voi kehittyä tai olla kehittymättä. Joku voi kulkea elämänsä läpi tilanteesta toiseen oppimatta niistä paljoakaan, toinen kehittyy valtavasti.

– Kyse on siitä, miten havainnoi ja tulkitsee itseään, toisia ihmisiä ja ympäristöstä tulevaa informaatiota. Toivoisin, että erityisesti kaikki esimiehet ymmärtäisivät tilannetajun merkityksen.

Voiko tilannetajua harjoitella vai onko se synnynnäistä?

– Tilannetajua voi harjoitella, kun tietää, mistä se muodostuu: tunnetajusta, ajattelutaidoista, tietoisesta huomion suuntaamisesta, keskittymiskyvystä, taitavasta intuition käytöstä, taidosta ohittaa omat havainto- ja ajatteluvirheet sekä kyvystä korjata muistikuvia.

– Myös perusenergiatasomme vaikuttaa tilannetajuun. Kaikkia näitä voi kehittää.

Miten tilannetajun opettelemisen voisi aloittaa?

– Valitse yksi asia, joka todennäköisesti auttaa sinua toimimaan paremmin vuorovaikutustilanteissa. Se voi olla vaikka arvostuksen osoittaminen. Suuntaa siihen tietoisesti huomiota päivän aikana puheluissa, kokouksissa, tapaamisissa. Käytä yksi minuutti joka päivän päätteeksi huomioiden kirjaamiseen.

– Kun tätä jatkaa riittävän pitkään, mieli alkaa automaattisesti poimia ympäristöstä entistä enemmän arvostamisen paikkoja, ja tilannetaju sen osalta kehittyy.

Elina Pajunen

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic