Teema

Voisiko moottoripyöräkin ajaa vielä itsekseen?

Liikenneturva järjesti seminaarin moottoripyöräilyn tulevaisuudesta. Tilaisuuden yhtenä aiheena oli automatisaatio ja moottoripyöräily.

Voisiko moottoripyöräkin ajaa ilman ohjausta, moottoripyörätutkija Janne Saarikoski?

– Tällaisena ajatus vaikuttaa tosi kaukaiselta enkä tiedä edes itse, haluaisinko sellaisella pyörällä ajaa ja joutua sivutuulten höykyteltäväksi.

– Jonakin päivänä kaksipyöräiset robottikuljettimet saattavat olla todellisuutta kaupunkiympäristöissä, joissa ne säästäisivät ainakin tilaa autoihin verrattuina.

Miten automatisointi voi muuttaa moottoripyöräilyä?

– Kun autoihin lisätään uutta teknologiaa ja ne alkavat tehdä jotakin itse kuljettajan puolesta, tällä on vaikutusta moottoripyöräilynkin turvallisuuteen.

– Jopa 70 prosentista uusista autoista on automaattivaihteisto. Kun käsin vaihtaminen jää pois, kuljettajan kapasiteettia vapautuu havaintojen tekemiseen ja hän ehkä näkee moottoripyöränkin liikenteessä helpommin.

– Toinen vastaava on kuolleen kulman varoitusjärjestelmä. Juuri moottoripyörä jää helpoimmin havaitsematta auton vieressä.

– Jos autoilija tässä tilanteessa vaihtaa kaistaa, pyörä voi kaatua ja seuraukset olla vakavia. Kuolleen kulman varoitin viestittää ohittajasta ajoissa.

Mikä on moottoripyörätutkija?

– Minulla on liikenneopettajan ja moottoripyöräkouluttajan tausta, ja lisäksi harrastan lajia.

– Tutkimukseni moottoripyöräilyn tulevaisuudesta kaatui määrärahapulaan. Tällä hetkellä olen muissa töissä´, mutta seuraan alan kehitystä koko ajan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi