fbpx
Teema

Voivatko mies ja nainen olla vain ystäviä?

Voivatko mies ja nainen olla vain ystäviä, puheviestinnän tutkija Ira Virtanen?

– Ehdottomasti voivat. Tapa puhua “vain” ystävistä on kiinnostava. Ystävyys ei ole vähempiarvoinen kuin muut suhteet. Itse asiassa ystävyyden piirteet – vapaaehtoisuus, tasavertaisuus ja yhdessä viihtyminen – toimivat hyvänä perustana parisuhteellekin.

– Toki ystävien välille voi joskus syntyä romanttista kiinnostusta, joka ei ole molemminpuolista. Tämä on hyvä ottaa puheeksi. Rehellisesti ja avoimesti viestivien ystävien suhde on rehellinen ja avoin.

 

Miten miesten ja naisten väliset ystävyydet eroavat toisistaan?

– Ei ole olemassa miesten ystävyyttä ja naisten ystävyyttä. Ystävyys on aina osapuoltensa näköinen. Esimerkiksi jutustelulla on iso rooli sekä naisten että miesten välisissä ystävyyssuhteissa. Se, mistä ja miten puhutaan, riippuu ystävistä.

– Naisten on todettu avautuvan ystävilleen miehiä useammin. Miehet puolestaan tapaavat usein jonkin toiminnan kautta. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin. Eri sukupuolta olevien ystävien kokemusmaailmat rikastuttavat käsitystä elämästä.

 

Kuinka aika on muuttanut miesten ja naisten välistä ystävyyttä?

– Nuoret viettävät luontevammin aikaa “sekajoukoissa”. Aika muuttaa kaikkiin suhteisiin liitettyjä käsityksiä.

– Iso osa ymmärtää, että nainen ja mies voivat tuntea yhteenkuuluvuutta ilman parisuhdetta. Joitakin ystävyyssuhteita etäännyttää kumppani, joka pelkää uskottomuutta. Nykyään myös hyvän eron piirteinä pidetään ystävinä säilymistä, joten miehen ja naisen välistä ystävyyttä on hyvä tukea.

Menot