Teema

Voivatko silmän lihakset krampata?

Katsot puhelimen näyttöä. Kun nostat katseesi, näkösi on sumea, ja silmät eivät tarkennu.

Mistä tilanne voi johtua, optikko Riku Rajala Specsaversilta?

– Kauas katsellessa silmät lepäävät, lähelle katsoessa jännittyvät. Silmät voivat jäädä ikään kuin kramppiin, kun ne ovat tarkentuneet lähelle. Tällöin silmät eivät rentoudu kauas katsoessa niin kuin pitäisi, ja kohteet näkyvät sumeina.

Voiko puhelimen näytön katselu vaikuttaa näköön pysyvämmin?

– Mitä enemmän ja yhtäjaksoisemmin lähelle katsotaan, sitä enemmän voi tulla vaivoja. Pitkäjaksoinen lähityö voi aiheuttaa silmien toimintaan pitkäkestoisen, jopa vuosien jäykkyyden.

Miten tämä vaikuttaa lasien määräämiseen?

– Varsinkin nuorilla aikuisilla, jotka tekevät paljon päätetyötä, silmät jumiutuvat hieman lähiasentoon. Heille täytyy lisätä miinusta, jotta he näkisivät kauas tarkasti. Yleensä 30 vuoden iässä tämä ylimääräinen valemyopia purkaantuu ja miinusta taas vähennetään.

Mitä haittaa näyttöön katsomisesta on lapsille?

– Tutkimusten mukaan, jos lapsi on paljon sisällä ja katsoo vain lähialueelle, hänen silmänsä kasvavat pidemmiksi. Tästä seuraa, että aikuisiässä hän joutuu käyttämään miinuslaseja, jotta kauempana olevan kohteen polttopiste saadaan verkkokalvolle ja kuva tarkaksi. Silmien kannalta olisi suositeltavaa, että lasten lähityötä rajoitetaan ja he leikkisivät paljon ulkona.

Miten tätä silmän väsymistä voi ehkäistä?

– Pitämällä lähityössä taukoja. Katsomalla 3–4 kertaa tunnissa kauas, vaikkapa ulos ikkunasta, jolloin silmä rentoutuu. Päätetyössä pääte kannattaa pitää mahdollisimman kaukana ja alaviistossa. Lisäksi lähityöhön suunnitellut päätelasit auttavat paljon, koska ne vähentävät silmien jännitystä lähelle katsottaessa.

Milla Sallinen

Menot