Teema

Yhä useampi valitsee väriksi mustan

Tummat sävyt kasvattavat suosiotaan talomaaleissa.
Tummanharmaat sävyt voivat taittaa helposti vihreään, siniseen tai punaiseen. 
Jos kuusivuotias Lydia Dündar olisi saanut päättää, maalaisi Johannes Koivisto Dündarin vastavalmistuneen talon mustan sijaan pinkiksi tai sateenkaaren väriseksi. 

Johannes Koivisto tuijottaa mielellään seinään. Viimeiset yhdeksän kuukautta katseen suunta on ollut kohti luokkahuonetta ja innokkaita oppilaita, joten kesätyö on opettajalle hyvää vastapainoa.

– Minulla ei ole vielä opettajan palkallista kesälomaa, mutta maalaamisella tulen hyvin toimeen, Koivisto naurahtaa kiivetessään pois nostokorista.

Jo muutaman vuoden ajan maalarina kesäisin työskennellyt Koivisto on nähnyt työtehtäviensä kautta mustan värin suosion lisääntyvän. Maalarille paljon pigmenttiä sisältävä tumma sävy asettaa omat haasteensa.

– Toki vaaleatkin sävyt jämähtävät nopeasti seinään, mutta musta tekee sen alta aikayksikön. Tummalla maalatessa olisi hyvä maalata pieni kokonaisuus kerrallaan, esimerkiksi metrin kaistale pystyyn tai vaakaan riippuen siitä, onko kyseessä pysty- vai vaakapaneeli. Tauolle ei mennä kesken laudan tai edes välttämättä seinänkään.

 

Koivistolla itsellään on vakaa käsi, joten maalarinteippejä ei aina tarvitse ikkunoiden reunoille asetella. Pienen henkilönostimen kanssa ympäri tonttia liikkuva Koivisto harrastaa seinäkiipeilyä, joten korkeanpaikan kammokaan ei estä maalaushommia.

– Täytyy sanoa, että nostimen käyttö on paljon kätevämpää kuin tikkailla kikkaillu.

Koivisto työskentelee vastavalmistuneessa kohteessa, jossa talossa on jo pohjamaali. Taija Dündar halusi, että talo maalataan heti uudestaan, ennen pihatöitä, ja Koivisto toteaa, että juuri niin pitäisikin tehdä.

– Ikävä kyllä näkee paljon taloja, joiden toinen maalikerros sivellään pintaan vasta vuosia myöhemmin. Sitten viritellään melkoisia telineitä tai pyydetään suku ja kaverit koolle. Olisi hyvä, jos koko talon maalaisi saman ”käsialan” omaava henkilö.

 

Vuoreksen viihtyisälle asuinalueelle modernin omakotitalon rakennuttanut Dündarin perhe tiesi jo pitkään talonsa värin. Tanskalaista modernia minimalismia rakastava Taija Dündar ei nähnyt talossaan muuta ulkovärivaihtoehtoa kuin mustan. Sävy tosin viettää enemmänkin tummanharmaaseen pienten, kaavassa olleiden vaatimusten myötä, mutta sopii metsäiseen sielunmaisemaan.

– On ollut hieno huomata, kuinka väri näyttäytyy eri valossa ihan eri sävyissä, aivan kuin se taittaisi aavistuksen siniseen.

Mustan kaveriksi niin sanotuksi huomioväriksi valittiin vaaleanharmaaseen taittava sävy, mutta samalla asuinalueella näkee mustan kaverina vahvaa ruskeaa, valkoista ja harmaata. Vasta vuosien jälkeen näkee, millaiseksi mustan värin huoltomaalausväli asettuu, sillä sääolosuhteet voivat olla tummalle sävylle hieman vaaleaa haastavammat. Dündar ei halunnut teettää maalaustyötä kavereillaan tai sukulaisillaan talkoina, vaan halusi, että maalaustyön tekee alan ammattilainen. Koivistolle löydetään yllättäen yksi lisätyö.

– Nyt kun olet siellä ylhäällä jo, niin pesetkö ikkunat samalla?

 

Jos nyt ei huomioida lomailevan opettajan kesätyötä maalarina, niin kieltämättä kesäloma ja talon maalaus sopivat yhteen. Mutta mitä jos joskus vain lomailisi? Dündarin talon rakentaneen Siklatalot Oy:n työnjohtaja Leo Virtanen kertoo, että moni lomalainen tähyää tutkivasti taivaalle ja toivoo hyvää maalaussäätä. Vaikka auringossa olisikin mukavampi maalata ja ottaa samalla vähän väriä itseensäkin, ei se maalaamisen kannalta ole järkevää.

– Ja muutenkin, maalaamisella on liian helppo maine. Se on oikeasti paljon muutakin kuin vain värin sutimista pintaan, ja sitten moni käyttää siihen tosiaan lomansa.

Virtanen toteaa, että pääsääntöisesti kuluttajien maalaustaidot ovat hyvät, mutta monesti kahvitauon kutsuessa maalaus keskeytyy keskelle seinää, jolloin siihen jää jälki. Valitettavan usein näkee myös kiikuttavan vaarallisesti tikapuilla räystäänaluslautoja maalatessa.

– Jos ei halua panostaa ammattimaalarin tilaamiseen vaan maalaa itse, niin sitten käyttäisin pienen osuuden budjetista pienen nostokorin vuokraukseen.

 

Dündarin talo on jo kertaalleen maalattu, sillä nykyisin käytettävä julkisivulaudoitus on usein teollisesti pohjamaalattua tai pohja- ja välimaalattua. Teollisen pohjamaalin päälle soveltuvat kaikki yleisimmät ulkomaalit. Teknos Oy:n tekninen asiantuntija Miika Kujo toteaa, että pintamaalaus olisi paras tehdä jo rakennuskesänä. Tällöin vältytään ylimääräiseltä pinnan pesemiseltä.

– Jos maalausurakkaa viivytellään muutamalla vuodella, pohjamaalin kunto ja tartunta alustaan tulee tarkastaa huolella ja tarvittaessa uusia pohjamaalaus ennen pintamaalausta.

Myös Teknoksella on huomattu tummien sävyjen suosio. Toki perinteinen punamulta pitää edelleen pintansa. Etenkin maaseudulla punamullalla maalattuja rakennuksia löytyy edelleen tuhansia.

– Mustan suosio ei rajoitu tietylle alueelle vaan näkyy läpi Suomen, ja suosio on vuosien varrella kasvanut. Asutusalueella mustat sävyt julkisivussa antavat modernin ilmeen. Usein Asuntomessuilla näkynyt väri-innostus on laajentunut, kun on huomattu, että tummatkin sävyt näyttävät julkisivuissa upeilta, Kujo toteaa.

 

Jos värisävy muuttuu merkittävästi, kannattaa ennen maalausta tarkistaa kunnan kaavoitusviranomaiselta, liittyykö värinvaihtoon jotain määräyksiä. Esimerkiksi tiheämmin asutetuilla taajama-alueilla värien käyttöä on rajoitettu yhtenäisen ilmeen luomiseksi.

Vaikka suomalaiset maalaavatkin suhteellisen harvoin ulkoseiniä, on maalaustekniikka Kujon mukaan yleisesti ottaen hyvin hallussa.

– Huoltomaalausväli pidetään usein optimaalisena, jolloin huoltomaalaus on helpoin suorittaa. Nykyään on alettu myös huoltopesemään taloja.