Teema

Yksi kerta Ikeassa riitti Nana Simolalle, joka sisusti persoonallisen kotinsa käytetyillä tavaroilla

Nana Simolan kodissa eletty elämä saa näkyä. Hän välttää uuden ostamista niin pitkään kuin mahdollista. Ikeaan Simola on eksynyt vain kerran, ja tuliaisena kotiin lähti silloinkin vain yksi harkittu täsmäostos. Tanskan-matkallaan hän innostui sikäläisestä tavasta: kerran kuussa tanskalaiset asettavat kaikki itselleen turhat tavarat kadulle Jututimme myös toista käytettyjä huonekaluja rakastavaa sisustajaa. Outi Lehtosen mukaan suomalaisilla on vielä opeteltavaa tavaroidensa hinnoittelussa. Kokenut kirpputoriyrittäjä Jesse Halme kertoo omat vinkkinsä myyntiin ja ostoon.
Nana Simola on haalinut huonekalunsa ja sisustusesineensä sieltä sun täältä. "Koirakin on roskalavalta", Simola naurahtaa romanialaiseen Feetuun viitaten. Kuva: Timo Marttila
Nana Simola on haalinut huonekalunsa ja sisustusesineensä sieltä sun täältä. "Koirakin on roskalavalta", Simola naurahtaa romanialaiseen Feetuun viitaten. Kuva: Timo Marttila

Yli satavuotias omakotitalo Pispalan rinteessä voisi olla sisältä kuin suoraan Ikean kuvastosta, mutta Nana Simola ei silloin tuntisi itseään kotoisaksi. Lapsi- ja eläinperheessä aina sattuu ja tapahtuu. Simolan omintakeinen tyyli sopii paitsi talon henkeen myös omaan persoonaan.

– Minulle on tärkeää nähdä kalusteiden vanha elämä, etsiä kolhiintuneelle matkalaukulle uusi tarkoitus ja olla hankkimatta kaikkea uutena.

Simolan kotiin tulevat vieraat kehuvat kodikkuutta ja vanhojen tavaroiden henkeä. Moni luulee Simolan keräävän antiikkia. Mikään aikakausi ei kuitenkaan ole kodissa pääosassa. Tärkeämpää on tuotteen alkuperä.

– Ruokapöydän tuolit ovat roskalavalta, sohva pitkäaikaislaina siskolta, värikäs lipasto saatu Tanskasta ja paljon tavaraa vinteiltä. Koirakin on roskalavalta, naurahtaa Simola silittäessään Romaniasta kotiutettua Feetua.

 

Tanskassa vintinsiivouspäivä kerran kuussa

Tanskaa auton kanssa monta vuotta sitten kiertänyt Simola havahtui sikäläiseen erikoiseen tapaan. Yhtenä päivänä kuukaudessa tanskalaiset siivoavat vinttinsä ja komeronsa ja asettavat kadulle kaikki itselleen turhat tavarat.

Moni Simolan huonekalu on peräisin juuri näiltä retkiltä. Simola on halunnut aktiivisesti tuoda tapaa myös Pispalaan, jossa vaihtorinki toimiikin jo hyvin.

– Todella paljon tavaraa liikkuu kahvipaketin hinnalla. Olen kyllä myös itse muutoissa karsinut aika paljon tavaraa ja laittanut ne suoraan eteenpäin sen sijaan että myisin ne isolla rahalla.

 

Vanhaa painolastia

Kirpputoreilla ja käytetty-sanalla on Simolan mukaan edelleen hieman negatiivinen sävy: köyhä ja häpeällinen.

Osa siitä on ehkä peräisin 1990-luvun lamasta, jolloin Simola oli lapsi. Silloin oli noloa käydä kirppiksellä ja kulkea vanhoissa vaatteissa.

– Onneksi ajat muuttuvat. Nykynuoret taitavat jopa hieman väheksyä merkkiuskollisuutta ja hakevat varta vasten vaatteita esimerkiksi UFF:sta

Ikeaan Simola on eksynyt yhden kerran ja tuonut sieltä mukanaan täsmäostoksena metallisen jalan ovesta tehdylle ruokapöydälle.

– Kuvastoissa ja sisustuslehdissä olevat kodit ovat hienoja, mutta eivät minun tyylisiä. Tiedän kyllä senkin, että jotkut eivät voi sietää minun tyyliäni. Koti on juuri sen tyylinen kuin sen asukkaatkin. Pienellä voi tehdä paljon.

 

Eletty elämä liikuttaa

Samaa mieltä on Outi Lehtonen, joka asuu niin ikään Tampereella, Etu-Viinikassa. Vuonna 1915 rakennetun Villa Lullanin viehätys syntyy juuri siitä, että sisustuksessa on hyödynnetty kirpputorilöytöjä, huutokaupan helmiä, kavereiden lahjoituksia ja talon alkuperäisiä aarteita.

Kierrätettyä on valtaosa, noin 80 prosenttia Lehtosen sisustuksesta.

– Eniten minua liikuttavat juuri tyylin kerroksellisuus, eletty elämä ja kauniit vanhat esineet. On hienoa antaa uusi koti esimerkiksi vaarin ja mummin vanhalle peilille ja fiilistellä Salora Rivieran kohisevan musiikin tahtiin. Samanlaista ei löydy keltään muulta.

Sisustushankinnat ovat sen verran edullisia, että huoneen järjestystä ja ilmettä voi helposti muuttaa hankkimalla uutta kierrätystavaraa ja laittamalla vanhan tavaran kiertoon.

– Kaikille tämä tyyli ei sovi, jotkut haluavat ihan uutta ja puhdasta. Esimerkiksi tekstiilien osalta ymmärrän sen oikein hyvin, Lehtonen sanoo.

 

Hinnoittelussa on opeteltavaa

Villa Lullanissa on jutuntekohetkellä parhaillaan remontti käynnissä. Tämän vuoksi Lehtonen saattaa ostaa vaikka vanhoja, ajan pyöristämiä, paksuja lankkuja, joista tekee hattuhyllyn tai ikkunalaudan.

Vanha, kaunis ruokapöytä on myös haussa, mutta vielä ei ole oikeanlaista ja budjettiin sopivaa tullut vastaan.

– Tässä sisustustyylissä oleellista on, ettei kiirehdi vaan pitää silmät ja korvat auki ja etsii juuri oikeanlaista, talon henkeen sopivaa tavaraa. Vikaostoista kannattaa hankkiutua nopeasti eroon, jotta tavaraa ei kerry liiaksi. Yhden romu voi olla toisen aarre.

Lehtonenkin on huomannut, että kirpputoreilta löytyy kaikenlaista. Vain ehjää kannattaa ostaa ja myydä. Hän neuvoo etenkin nettikirppisten yhteydessä tarkistamaan myytävän tuotteen aina ennen ostoa.

– Myytävää riittää, mutta minkälaista, onkin sitten toinen juttu. Hinnoittelussa on vielä monella opeteltavaa. Vaikka esine tai huonekalu on ollut itselle rakas, hinta täytyy osata määritellä kunnon mukaan.

Hän nostaa poikkeukseksi kokopuiset ja verhoiltavat huonekalut, jotka voi myydä projektina eteenpäin. Kun kaluste on laadukas, korjaaminen kannattaa.

– Vanhaa kannattaa huoltaa ja korjata sekä säästää laadukkaita huonekaluja myös tuleville sukupolville. Toivon, että suomalaiset oppisivat kuluttamaan ympäristöystävällisemmin, hän sanoo.

 

Miten sisustustuotteet liikkuvat kirppiksillä?

Kodin tekstiilit, sisustustuotteet ja osin myös huonekalut liikkuvat kipputoreilla.

– Sisustuselementtejä ja kodin tekstiiliä on myynnissä paljon ja nämä myös myyvät hyvin. Pienempiä huonekaluja, kuten tuoleja, on satunnaisesti myynnissä ja useimmiten kaikki näistä ovat tainneet mennä kaupaksi, kertoo turkulaisen Puutorin kirppiksen yrittäjä Jesse Halme.

Hänen mukaansa isommillekin huonekaluille voisi olla kysyntää, mutta liikkeen tilat rajoittavat niiden myyntiä.

Myynnissä olevat sisustustavarat ja kodin tekstiilit ovat 1900-luvun alusta ihan tähän päivään saakka.

– Pääpaino on kuitenkin 1990–2019 välillä tehdyissä tuotteissa, jolloin varmasti valmistuserätkin ovat olleet isompia.

Halmeen mukaan antiikki kiinnostaa toki aina, ja sitä myös etsitään.

– Myös Marimekon, Iittalan, Arabian, Kupittaan saven, Pentikin ja muiden tunnettujen suomalaisten tuotemerkkien kysyntä on kovaa, Halme sanoo.

Hän katsoo kirpputoriyrittäjänä levollisin mielin tulevaisuuteen.

– Ihminen tykkää vaihtelusta. Uskon, että tästä syystä kirpputoreilta löytyy tulevaisuudessakin hyvä valikoima sisustustuotteita. Nykyisen kierrätyskulttuurin kasvun myötä näen, että määrä on jopa kasvamaan päin.

Halme muistuttaa, että maapallolta loppuu väkisin jossain kohtaa tila ja tuotteiden valmistukseen käytettävät luonnonvarat.

– Näitä olisi mielestäni hyvä miettiä hankintoja tehdessä.

Hän tervehtii ilolla kodin tyyliä, joka on rakennettu kirppislöytöjen varaan.

– Useat meillä myynnissä olleet tuotteet ovat olleet niin hyväkuntoisia, että on mahdotonta edes sanoa onko tuote uusi vai ”käytetty”. Jokaisella on oikeus tehdä kodistaan oman näköisensä.

Hinnoittele oikein

Kirpputoreilla ei yleensä ole palautusoikeutta. Tuotteen kunto tuleekin aina tarkistaa ennen ostopäätöstä. Myös myyjän kannattaa rehdisti ilmoittaa, jos tuotteessa on jokin virhe.

Esillepanoa kannattaa aina miettiä, jotta saat tuotteet mahdollisimman parhaiten esille.

Myös hinnoittelu on tärkeää. Googlettamalla voit hakea suuntaa pyyntihinnalle.

Jos myytävänä tai ostettavana on tuotesarja, kannattaa miettiä, myykö ja ostaako tuotteet yksittäin vai pakettina. Jos laittaa yksittäin myyntiin sarjana tarkoitetut tuotteet, ja joku ostaa sarjasta vain yhden osan, tekeekö se loppusarjan myymisestä haastavaa?

Muotigurun kirpparivinkit ulkomaille

Suomalainen muotisuunnittelija Teemu Muurimäki on hankkinut useimmat huonekalunsa käytettyinä, mutta hän etsii ulkomaisilta kirppareilta myös vaatelöytöjä. Tässä hänen vinkkinsä:

1 Kiliwatch Paris Concept Store, 64 Rue Tiquetonne. Mielenkiintoinen cocktail uusia ja käytettyjä vaatteita.

2 House of Vintage, Lontoo. 4 Cheshire St. Pieni, hyvin selektiivinen ja laadukas kokoelma eri vuosikymmenten hienoja designeja.

3 Cinzia Vestiti Usati, Rooma. Via del Governo Vecchio 45. Piazza Navonan sivukadun vintage-kaupan väreittäin koordinoidut vaaterivistöt pursuavat mielenkiintoisia vanhoja vaatteita ja -asusteita.

4 Cavalli e Nastri, Milano. Via Gian Giacomo Mora 3. Samalla kadulla on vastakkain naisten- ja miestenvaatteisiin erikoistuneet vintagekaupat. Upeita keräilykappaleita.

5 Mitchell Road Antique & Design Centre, Sydney. 17 Bourke Rd. Entisen huutokauppakamarin tarjonta on antiikkihuonekaluista vintagevaatteisiin ja designesineisiin.

Vinkit: Jesse Halme, Puutorin kirppis sekä Teemu Muurimäki, Ebookers