Teema

Yksikin tabletti voi olla liikaa ratissa

Jos käytät keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, ole tarkkana. Tablettien vaikutus ihmisen elimistössä säilyy yllättävän kauan.

Päihdelääkäri Reijo Laitinen kokeili itse ottamalla 10 milligramman tehoisen Diapamin. Tämä bentsodiatsepiineihin eli ”bentsoihin” kuuluva hyvin yleinen lääke rauhoittaa ja rentouttaa.

– Lääke näkyi virtsassani vielä viidennen päivän aamuna. Annostus oli vasta keskitasoa, joten moni lääke vaikuttaa vielä pidempään.

– Yleistenkin lääkkeiden vaikutusajat ovat niin pitkät, että on tosi vaikea käyttää samaan aikaan alkoholia ja lääkkeitä sortumatta vaaralliseen sekakäyttöön, Laitinen varoittaa.

Psykiatrian erikoilääkäri Reijo Laitinen työskentelee A-klinikkasäätiön toimipisteissä Hämeenlinnassa ja Sastamalassa. Työssään hän kohtaa paljon päihderiippuvaisia ja huumaavien aineiden väärinkäyttäjiä.

Laitisen viesti kaikille lääkkeitä tarvitseville on selvä: jos ihminen käyttää keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, hänen ei pitäisi nauttia alkoholia ollenkaan.

Sekakäyttäjiä tavataan tien päältä yhä useammin.

– Alkoholia ja jotain kolmiolääkettä käyttäviä jää kiinni ratsioissa jo toiseksi eniten perinteisten viinarattijuoppojen jälkeen.

Edes lääkärikunnassa vasen käsi ei aina tiedä, mitä oikea tekee. ”Bentsoja” määrätään jopa potilaan alkoholiriippuvuuden hoitoon.

Kun veressä on molempia yhtä aikaa, teillä liikkuu vaarallisia aikapommeja.

Rattijuopot aiheuttavat Suomessa joka vuosi 40–50 liikennekuolemaa. Lisäksi alkoholi-, lääke- ja huumeonnettomuudet vammauttavat noin 700 ihmistä.

– Alkoholistin elinikä on keskimäärin 15 vuotta muita alempi. Sekakäyttäjä menettää helposti jo 20–30 elinvuotta. Monen nuoremman sekakäyttäjän motiivi hoitoon hakeutumiselle on juuri se, että kaverit alkavat kuolla ympäriltä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic