fbpx
Teema

Yle Areenaan pamahtaa 200 jaksoa silkkaa nostalgiaa – Pieni talo preerialla -sarjaa katsoo nyt uudella tavalla

Vapunpäivänä nähdään Pieni talo preerialla -sarjan ennennäkemätön pilottijakso, jossa Ingallsin perhe saapuu ensin Kansasiin. Kuva: MGM
Vapunpäivänä nähdään Pieni talo preerialla -sarjan ennennäkemätön pilottijakso, jossa Ingallsin perhe saapuu ensin Kansasiin. Kuva: MGM

Pieni talo preerialla

Nostalginen Pieni talo preerialla sopii epävarmaan kriisin aikaan erinomaisesti. Rakastettu sarja huokuu yhteisöllisyyden, sinnikkyyden ja oikeudentunnon voimaa.

Sarjan kaikki 202 jaksoa pamahtavat vapunpäivänä Areenaan. Televisiossa sarja alkaa ennennäkemättömällä puolitoistatuntisella pilottijaksolla. Sen jälkeen jaksoja tulee iltapäivisin maanantaista perjantaihin. Pilotissa kerrotaan, mitä Ingallsin perheelle on tapahtunut ennen kuin he tulivat Walnut Groveen Minnesotaan.

Perhe hyvästelee sukulaiset metsäisessä Wisconsissa ja suuntaa vankkureineen kohti länttä, Kansasin preerioille. Muutto toiseen osavaltioon tuohon aikaan ei ole ihan pikku juttu, sillä todennäköisesti he eivät tule enää koskaan näkemään toisiaan.

Uhkia riittää preerialla

Melkein kyyneleet tulevat silmiin, kun vuosikymmenten takaa vanhat tutut hahmot muistuvat mieleen: Lauran eläinrakkaus ja suorapuheisuus, Charlesin kovan kuoren alla oleva lämmin sydän ja viulunsoitto.

Elämä on preerialla kovaa. Charles rakentaa perheelleen alkeellisen mökin, mutta uhkia riittää: sudet kiertelevät ja ruohikkopalot leviävät.

Perheellä on myös kohtaamisia osage-intiaanien kanssa. Kuka on kenenkin mailla? Aikuisena tapahtumia katsoo toisella tapaa, tarkistelee historian kulkua ja näkee uusia merkityksiä.

Pilottijakso on eniten uskollinen kirjalle, Laura Ingalls Wilderin omaelämäkerralliselle romaanille Pieni talo.

Yle Teema & Fem perjantai 1.5. klo 15.30 ja Areena

Menot