Teemajutut

Yllätä äiti runsaalla aamiaisella

Toukokuun toisena sunnuntaina kokataan äideille. Kata kiireetön aamupala, jonka helpot reseptit onnistuvat lapsiltakin.
Kauneimmat koristeet saat kukista ja tuoreista marjoista.

Dutch babyn eli hollantilaisen pannukakun taikina syntyy helposti parilla tehosekoittimen surauksella. Taikinan turpoamisen aikana kannattaa esilämmittää pannu uunissa, jotta pannukakku kohoaa kunnolla ja reunoista tulee rapeat. Jos kotoa ei löydy valurautapannua, käytä tavallista uuninkestävää pannua.

Helpot köyhät ritarit tarjoillaan raikkaan sitruuna-ranskankerman ja tuoreiden marjojen kanssa. Täytteeksi sopivat myös perinteiset kermavaahto ja hillo. Paistetut leivät pyöräytetään kaneli-sokeriseoksessa, josta tulee ihanan rouskuva pinta.

Herkullinen smoothiekulho syntyy hetkessä, kunhan muistaa pakastaa banaanin jo edellisenä iltana. Kohmeiset banaanipalat ja mansikat antavat smoothielle samettisen, jäätelömäisen koostumuksen. Jätä rakenne niin paksuksi, että koristeet eivät uppoa smoothien sekaan.

Dutch baby

neljälle

3 isoa huoneenlämpöistä kananmunaa

1 ½ dl huoneenlämpöistä täysmaitoa

1 ½ dl vehnäjauhoja

1/4 tl suolaa

mustapippuria

4 rkl voita

 

Päälle:

150 g graavilohta

1 avokado

100 g ranskankermaa

tilliä

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita halkaisijaltaan noin 27 cm kokoinen, uuninkestävä valurautapannu uuniin lämpiämään.

Laita kananmunat, maito, vehnäjauhot, suola ja rouhittu mustapippuri blenderiin tai monitoimikoneeseen. Pyöräytä 10 sekunnin ajan, kaavi taikina reunoilta pohjalle ja pyöräytä vielä toiset 10 sekuntia. Taikina saa jäädä juoksevaksi. Anna taikinan turvota 20 minuuttia.

Ota valurautapannu uunista ja kuumenna liedellä. Sulata voi pannulla ja ota pannu pois liedeltä. Kaada taikina pannulle ja laita uuniin. Paista 18–20 minuuttia, kunnes pannukakku on kullanruskea ja kohonnut. Kohoamisen pitäisi alkaa muutaman minuutin kuluttua.

Nosta pannukakku uunista. Anna jäähtyä hetki ja täytä graavilohella, avokadosiivuilla, ranskankermalla sekä tillillä.

Vinkki: kokeile täytteeksi paistettua munaa, pekonia ja sieniä.

Mansikka-smoothiekulho

kahdelle

2 banaania

300 g pakastemansikoita

3 dl kookos-mantelimaitoa

 

Koristeluun:

mansikkaa

banaania

kookoshiutaleita

syötäviä orvokkeja

 

Kuori ja viipaloi banaanit, laita pussiin ja pakasta yön yli. Kaada tehosekoittimeen kookos-mantelimaito sekä banaani ja mansikat. Pyöräytä sileäksi.

Jaa smoothie annoskulhoihin ja koristele mansikka- ja banaanisiivuilla, kookoshiutaleilla sekä syötävillä orvokeilla. Tarjoile heti.

Sitruunaskonssit

10 kpl

4 dl vehnäjauhoja

2 ½ rkl sokeria

1 tl leivinjauhetta

¼ tl ruokasoodaa

½ tl suolaa

2 rkl unikonsiemeniä

1 sitruuna

75 g voita

1 ½ dl piimää

1 dl maitoa

 

Tarjoiluun:

mascarpone- tai tuorejuustoa

lemoncurdia tai hilloa

 

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja lisää taikinaan. Nypi pieniksi kuutioiksi leikattu voi sekaan. Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa liikaa.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile läpimitaltaan noin 17 cm kiekoksi. Leikkaa kiekko kymmeneen osaan.

Siirrä skonssit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja sivele maidolla. Paista 225 asteisessa uunissa 12–14 minuuttia, kunnes skonssit ovat kauniin värisiä. Tarjoile heti mascarponejuuston ja lemoncurdin kanssa.

Köyhät ritarit

neljälle

1 dl maitoa

½ dl vehnäjauhoja

2 munaa

ripaus suolaa

1 rkl kanelia

¾ dl sokeria

4 siivua vehnäpaahtoleipää

voita paistamiseen

 

Sitruuna-ranskankerma:

½ sitruuna

1 ½ dl ranskankermaa

1 rkl tomusokeria

 

Lisäksi:

tuoreita marjoja

 

Vatkaa maidon sekaan vehnäjauhot. Lisää munat ja suola, vispaa tasaiseksi taikinaksi. Kasta leipäsiivut taikinaan molemmilta puolilta. Leipä saa imeä itseensä taikinaa.

Paista siivut voissa pannulla keskilämmöllä kauniin kullanruskeiksi molemmilta puolilta. Sekoita kaneli ja sokeri toisiinsa ja pyöräytä paistetut siivut seoksessa.

Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja sekoita kuoriraaste ranskankermaan. Mausta tomusokerilla. Tarjoa leivät sitruuna-ranskankerman sekä tuoreiden marjojen kanssa.

Vinkki: Sitruuna-ranskankerman voi korvata tavallisella kermavaahdolla.

Päiväkohtaisia uutisia

syyskuu 2018
ma ti ke to pe la su
« elo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930