Teema

Yrteistä kesän makua

Salviaa, sitruunamelissaa, minttua ja rosmariinia. Tuoreiden yrttien tuoksu tulee jo ovella vastaan.

– Kesän maku tulee yrteistä ja tuoreista salaateista, huikkaa Piki Kettinen ohitse pyyhältäessään.

Nyt kokataan helppoja kesäruokia, joissa yrtit pääsevät oikeuksiinsa. Piki Kettinen on turkulaisen Sorrin puutarhan salaattilähettiläs, joka kertoo jakavansa salaatillista ilosanomaa.

– Yrttejä voi laittaa mihin tahansa. Pilkkoa salaatteihin, yhdistää jälkiruokiin. Ja mieti, kuinka monikäyttöisiä esimerkiksi tämä rucola-rosmariinilevite tai marinoidut mozzarellat ja tomaatit ovat. Sen kun keität vain pastan ja laitat näistä jompaakumpaa päälle kastikkeeksi. Todellista kesän pikaruokaa, Piki Kettinen selittää hymyillen.

Kauniiseen lasipurkkiin ladotut mozzarellat ja tomaatit ovat hauska mökkituliainen. Kun tomaatit ja mozzarellat on syöty, yrteistä makunsa saaneen oliiviöljyn voi hyvin pakastaa ja käyttää myöhemmin pastan kastikkeena tai salaattikastikkeena.

Kesäinen yllätys on myös tuoreesta yrtistä tehty suola tai sokeri. Kumpikaan ei säily viikkoa kauempaa, joten niitä kannattaa tehdä pienissä erissä.

Piki Kettinen kannustaa laittamaan pienet suolakulhot suoraan kattaukseen jokaista syöjää varten.

– Yrttejä käytettäessä voidaan suolan määrää hiukan vähentää, joten jokainen voi itse lisätä sitten suolaa oman makunsa mukaan, hän neuvoo.

Yrttimarinoidut kirsikkatomaatit ja mozzarellahelmet

1 rasia kirsikkatomaatteja
1 pss mozzarellahelmiä
2 valkosipulinkynttä
sitruunatimjamin oksia
oreganon oksia
rosmariinin oksia
korkealaatuista oliiviöljyä
Pese kirsikkatomaatit ja valuta mozzarellapallot. Kuori valkosipulit.

Lado ainekset kauniiseen lasipurkkiin kerroksittain. Kaada öljyä purkkiin, niin että kaikki ainekset peittyvät.

Anna marinoitua muutama päivä kylmässä. Yrttimarinoidut tomaatit ja mozzarellat maistuvat hyviltä esimerkiksi pastan kylmäkastikkeena tai uusien perunoiden kera.

Voit myös pilkkoa niitä leivälle tai nostella salaatin päälle.

Lopun öljyn voit pakastaa jääpalakuutioksi myöhempää käyttöä varten ja sulattaa salaatinkastikkeeksi tai käyttää pastan kastikkeena.

Yrttibriossit

6 kpl
1 prk valmista croissant-taikinaa
erilaisia yrttejä
kananmunan valkuaista kiillottamiseen
Viipaloi croissant-taikina kuuteen osaan ja asettele taikinarullat leivinpaperin päälle. Koristele rullat yrteillä ja voitele munanvalkuaisella. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia tai kunnes briossit ovat väriltään kullanruskeita.

Salvia-parmesaanilastut

tuoreen salvian lehtiä
parmesaaniraastetta
Levitä isot salvianlehdet uunipellille ja ripottele parmesaaniraastetta niille.

Paista 200-asteisessa uunissa muutamia minuutteja.

Nauti kesädrinksujen kera suolapaloina.

Rucola-rosmariinilevite

2 valkosipulinkynttä
1 pss (60 g) rucolaa
1 dl persiljaa
1 dl rosmariininlehtiä
1 rkl balsamico-kastiketta
½ tl mustapippuria
½ tl sormisuolaa
1 dl oliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta
1 dl kurpitsansiemeniä
Kuori valkosipulinkynnet. Laita kaikki ainekset blenderiin ja soseuta. Tämä levite toimii mainiosti myös pastakastikkeena.

Helppo salviaspagetti

neljälle

400 g spagettia
100 g voita
5–6 oksaa tuoretta salviaa
mustapippuria
suolaa
pinnalle parmesaania
Keitä spagetti ohjeen mukaan. Sulata voi pannulla ja riivi joukkoon salvianlehdet maustumaan. Älä anna kiehua.

Lisää pannulle al denteksi keitetty spagetti. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla. Raasta päälle parmesaania oman maun mukaan.