Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Soili Pohjalainen kirjoitti elämäkerran Jari Isometsästä ja tislasi rommia sikalassa: "Olen akka, jolla on oma viinapannu"

Kirjailija Soili Pohjalainen halusi selvittää, miten urheilija selviää Lahden doping-käryn kaltaisesta mokasta. Hän ihailee Isometsän kykyä ottaa elämä vastaan sellaisena kuin se tulee.

Kovin montaa sellaista kirjailijaa ei maailmassa ole, jonka kanssa voi keskustella hänen uutuuskirjastaan ja samaan hengenvetoon osallisuudestaan sikalassa tislattuun uutuusrommiin.

Suomessa heitä on kolme ja heistä yksi on vantaalainen Soili Pohjalainen.

Pohjalainen on Christian Rönnbackan ja Tuomas Kyrön tavoin mukana tiimissä, joka perusti toissa vuonna Authors’ Distillery -tislaamon vanhaan sikalaan Mäntsälässä. Sen gini singahti viime kesänä maailman laatukärkeen voittamalla hopeaa korkealle arvostetussa kansainvälisessä kilpailussa.

Kaiken kukkuraksi tislaamon gin & tonic -drinkki palkittiin maailman parhaana.

Noin kymmenen henkilön erilaisin taidoin pyöritetty tislaamo on saanut tuotteensa Alkoon, tallinnalaisiin baareihin ja äskettäin myös Ruotsin Systembolagetin valikoimaan. Kahden erilaisen ginin rinnalle on nyt kehitetty myös historian ensimmäinen manner-Suomessa tislattu rommi.

– Sanoin taannoin, että minusta on nyt tullut monen miehen unelmanainen, koska olen akka, jolla on oma viinapannu, Pohjalainen naurahtaa.

– Tuomas Kyrö puolestaan totesi, että toisin päin tämä ei valitettavasti toimikaan, koska ukko, jolla on viinapannu, ei tee vastaavaa vaikutusta.

Ukko, jolla on luistavat sukset, sen sijaan voi tehdä vaikutuksen. Kun Pohjalaiselle pari vuotta sitten ehdotettiin elämäkerran kirjoittamista Jari Isometsästä, hän tapasi tämän, jutteli pari tuntia, nukkui yön yli, ja asia oli selvä. Parii kuukautta sitten julkaistiin Isomettän poika.

– Jari on Lapin jätkä, rento, välitön ja huumorintajuinen, hyvällä tavalla oma itsensä. Meillä synkkasi hyvin heti, Pohjalainen kuvaa.

Kirjan julkisuudessa saama vastaanotto on odotetusti keskittynyt vuoden 2001 doping-käryyn, kirja puolestaan ei.

– Asia käytiin Jarin kanssa läpi, kuten kaikki muukin, sujuvasti ja joustavasti. Se oli vain yksi osa Jarin elämää, sitä ennen tapahtui paljon ja sen jälkeen valtavasti. Kirja kertoo koko hänen urastaan, Pohjalainen tiivistää.

Häntä kiinnosti erityisesti, miten ihminen tuollaisesta selviää. Kaikki me mokaamme, mutta harvan moka kulkee lööpeissä ja on sellainen, jota ei unohdeta ikinä.

– Jari itse sanoi, että ei ollut juuri vaihtoehtoja. Oli mentävä eteenpäin. Oli perhe ja talo ja talosta lainaa, ei siihen voinut ihmettelemäänkään jäädä.

Aineistonkeruun alkuvaiheessa Pohjalainen matkasi Isometsän autokyydissä Vantaalta Tornioon tapaamaan Isometsän äitiä ja vierailemaan urheilijan lapsuudenkodissa Korpijärvellä.

– Aineellisesti vaatimattomista oloista huolimatta lapsuudenkoti vaikutti olleen hyvin lämmin ja rakkaudentäyteinen.

Jo retken alkukilometreillä kirjailijalle valkeni muutakin.

– Jari on kova puhumaan. Jo ennen kuin pääsimme Lahden moottoritien liittymään minulle tuli tunne, että olen istunut jonkun romaanihahmon kyytiin.

Kirjailija sanoo ihailevansa Isometsän kykyä elää pelottomasti ja ottaa elämä vastaan sellaisena kuin se tulee. Heittäytymiskyvystä ei myöskään ole puutetta.

– Jo nuorena Jari sanoi heti, että joo, jos joku ehdotti lähtöä vaikkapa vuorikiipeilemään.

Yllätys kirjailijalle oli kuinka paljon kipua urheilijan pitää sietää samoin kuin kilpaladuilla tarvittava taktikoinnin määrä.

– Ja harjoitusmäärät ovat aivan hirveitä.

Suorituskykyä löytyy kirjailijalta itseltäänkin. Helmikuun puolivälissä ilmestyy hänen kolmas romaaninsa Ihon alla.

– Se on fiktiota, mutta mukana on totta enemmän kuin aiemmin kirjoittamissani romaaneissa, sellaista mitä olemme perheenä kokeneet.

Kirja kertoo nuoren viiltelystä.

– Rankka aihe, mutta minulla nyt on tämä oma tapani kirjoittaa, Pohjalainen hymyilee.