Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio: Sekava agenttifarssi King's Man ei naurata

Agenttikomedia King´s Man, sarjan kolmas osa, paneutuu salaperäisen vakoojaverokoston syntyyn 1900-luvun alun kiemuroissa. Hahmot eivät ole entuudestaan tuttuja, meininki kyllä – joskin väljähtäneenä.

Perusenglantilainen aristokraatti Orlando Oxford on palkittu sotaveteraani, joka kääntyy pasifistiksi ja kolinialismin vastustajaksi menetettyään vaimonsa poliittisen salamurhan uhrina. Poikaansa hän paimentaa karttamaan asepalvelusta.

Mutta ensimmäisen maailmansodan rynkyttäessä ovea on kuningaskunnalle uskollisen patriootinkin tehtävä jotain konkreettista katastrofin estämiseksi. Siihen tarjoutuu paras mahdollisuus peittoamalla kansainvälistä salaliittoa, jonka ytimesssä häärää Venäjän tsaarin legendaarinen konsultti Grigori Rasputin, hullunkiilto silmissään roihuava psykopaatti.

Holtittomasti poukkoileva tarina tietenkin irvailee sarjan hengen mukaisesti historiaa mielivaltaisesti. Mikäpä siinä, mutta se kuten muutkaan ainekset eivät juuri naurata.

Miekkatanssi vailla huumoria

King´s Manin tavoittelema parodinen farssi on vaativa laji. Pilaa voi tehdä onnistuneesti mistä vain, vaikkapa agenttitrillereistä, muttei ilman aimo annosta nokkeluutta.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Matthew Vaughn ei löydä riittävästi tuoreita ideoita. Eikä tiedä, mitä oikeastaan haluaa piikitellä.

Näin käy esimerkkiksi pitkässä taistelussa Rasputinin ja brittiagentin välillä. Miekkatanssi on koreografialtaan viimeistelty kuin Bondeissa tai Matrixeissa, joskin alleviivattua teatteria.

Kumpikaan ei yritäkään vahingoittaa vastustajaansa, vaan huitoo tahallaan ohi. Kohtaus siteeraa Jackie Chanin taidokkaita kungfukomedioita, mutta vailla osuvaa huumoria.

Satiiri ei osu maaliinsa

Poliittinen satiiri ei kohdennu senkään vertaa, vaikka suuntaan jos toiseen yrittää sohia. Kolonialismia soimataan, mutta Oxfordin konservatiivinen monarkismi ei saa osakseen pätkän vertaa irvailua.

Yhdysvaltojen idealistinen presidentti Woodrow Wilson kyllä kuvataan juopoksi idiootiksi, jota maailmansodan sijaan kiinnostaa virkahuoneessaan sekstaaminen.

Skottinationalismi ja neuvostovallankumous pyörivät seassa kielteisenä historiallisena höysteenä, joka vain korostaa brittien vakoilujärjestelmän oikeutusta. Se on silkkaa James Bondia, vailla sarvia ja hampaita.

Aiemmat osat naureskelivat brittiläisen yläluokan käytöksen, pukeutumisen ja puhetavan ylenpalttiselle muodollisuudelle. Sekin jää vähiin.

Ralph Fiennesille kompuroiva päärooli ei ole kunniaksi.

The King´s Man (Bio Rex). Ohjaus Matthew Vaughn. Pääosissa Ralph Fiennes, Rhys Ifans, Gemma Arterton. 2 t 11 min.