Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore suomalaistutkimus vahvistaa: Hajukoirat varsin luotettavia koronatartunnan saaneiden tunnistamisessa

Hajukoirat voivat olla hyödyksi viruksen leviämisen rajoittamisessa esimerkiksi lentokentillä ja satamissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

Hajukoirat tunnistavat koronaviruspotilaan ihon pyyhkäisynäytteistä varsin luotettavasti, vahvistaa tuore Helsingin yliopiston ja Husin tutkimus.

Koeasetelmassa hajukoirien tarkkuus tunnistaa näyte oikeaksi oli 92 prosenttia.

Tutkimus vahvisti aikaisemmat löydökset hajukoirien kyvystä tunnistaa koronavirusinfektion saaneet henkilöt.

–  Erityisen vaikutuksen minuun teki se, että koirat suoriutuivat huonommin silloin, kun näytteet oli kerätty varianttiviruksen aiheuttaman taudin sairastaneilta. Selitys on yksinkertainen. Koirat oli koulutettu alkuvaiheen virustyypillä, minkä vuoksi koirat eivät aina kelpuuttaneetkaan varianttinäytteitä positiivisiksi. Tämä paljastaa niiden erottelukyvyn uskomattoman tarkkuuden, sanoo Husin tiedotteessa professori ja infektiosairauksien ylilääkäri Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

Nykyinen koronavirusinfektion diagnoosi perustuu pcr-testiin. Ne soveltuvat kuitenkin huonosti suurten ihmismassojen seulontaan muun muassa tulosten hitauden ja korkean hinnan vuoksi.

Hajukoirien uskotaan voivan tarjota merkittävä työkalu viruksen leviämisen rajoittamiseen esimerkiksi lentokentillä ja satamissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

– Edullisen, suuria näytemääriä tai ohikulkevaa ihmismassaa nopeasti seulovan menetelmän merkitys korostuu etenkin silloin, kun muu testauskapasiteetti on riittämätön, Kantele sanoo.

Kolmivaiheinen tutkimus

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen ja lääketieteellinen tiedekunta sekä Hus suunnittelivat yhdessä hajukoirien tarkkuuden testaamiseksi kolmoissokkoutetun, satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimusasetelman. Siinä kukaan testaajakolmikosta eli koirasta, koiraohjaajasta ja tutkijasta ei tiennyt, mitkä haisteltavina olevista ihopyyhkäisynäytteistä olivat positiivisia ja mitkä negatiivisia.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa eli koulutusvaiheessa hajukoirat opetettiin tunnistamaan koronaviruspotilaan ihonäyte verrokin näytteestä. Useamman viikon harjoitusjakson jälkeen koirat siirtyivät Helsinki-Vantaan lentokentälle tutkimuksen seuraaviin vaiheisiin.

Toisessa vaiheessa hajukoirat suorittivat validaatiokokeen, jolla ne osoittivat osaamisensa.

Kokeen aikana jokaiselle hajukoiralle esiteltiin 420 näytteen sarja. Näytteet olivat rinnakkaisia eli kukin koira sai haisteltavakseen identtisen setin, jossa oli 114 koronaviruspotilaan ja 306 verrokin näytettä, Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Näytteen antajien koronavirustilanne oli varmistettu pcr-tutkimuksella.

Tutkimuksen kolmas vaihe suoritettiin seulomalla Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajia ja henkilökuntaa. Hajukoirat tunnistivat oikein lähes 99 prosenttia negatiivisista näytteistä.