Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä voi tehdä, kun silmät vuotavat viimassa?

Miksi silmät alkavat vuotaa kylmässä tuulessa, silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo Terveystalosta?

– Silmän etuosaa suojaa aina pieni voiteleva kyynelkerros. Kun silmää räpäyttää, se kostuu. Tuulessa ja pakkasessa silmän kyynelkerros haihtuu nopeasti, ja silmä alkaa suojata itseään erittämällä lisää kyyneleitä.

– Sama reaktio voi kovan tuulen ja pakkasen lisäksi tulla kuumassa auringonpaisteessa tai saunassa. Silmässä voi olla myös roskan tai hiekan tuntua. Oireet ovat pahemmat, jos silmät ovat kuivat.

Paheneeko vaiva ihmisen ikääntyessä?

– Kuivasilmäisyys lisääntyy iän seurauksena. Lisäksi kuivasilmäisyys on naisilla yleisempää kuin miehillä.

– Suomalaisista jopa 30–40 prosentilla väestöstä on kuivasilmäisyysoireita, mutta ne ovat eriasteisia. Kuivasilmäisyys voi vaivata myös silmätulehduksen tai leikkausten, kuten laser- ja taittovirheleikkauksen jälkeen. Myös jotkut sairaudet, kuten reuma, tai lääkitykset, kuten aknelääkitys, voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä.

– Jos oireita on, ne korostuvat haastavissa olosuhteissa, kuten kylmässä ilmassa. Lisäksi ilma on talvella kuivempaa kuin kesällä, joten oireet pahenevat talvisin. Monella silmäoireet helpottuvatkin esimerkiksi etelänloman aikana.

Mitä voi tehdä, jos silmät vuotavat ulkona?

– Suojalaseja voi käyttää esimerkiksi hiihdossa ihan niin kuin laskettelussakin.

– Kostutustipat auttavat pitämään silmät paremmassa kunnossa, jolloin ne eivät reagoi niin ärhäkästi. Suosittelen säilöntäaineettomia silmätippoja. Tipoista on hyötyä, jos silmät ovat selkeästi kuivat. Mutta jos ne reagoivat vain viimassa, hyöty on rajallisempi. Keskity silloin lähinnä silmien suojaamiseen laseilla. LM-HäSa