Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienestä haavasta voi tulla iso murhe

Kesän tullen suomalaiset todellakin heräävät talviunilta. – Heti kun päivä pitenee ja ilmat lämpenevät, alkaa tapahtua. Kolmessa kuukaudessa saatetaan ajaa kolmannes vuoden ajoista, ylitorniolainen ensihoitaja Marko Hiltunen arvioi.

Ensiavun parissa töitä riittää kesällä joka kellonaikaan. Monenlaista sattuu, mutta usein löytyy yksi yhteinen taustatekijä: alkoholi.

– Se on uskomatonta, miten viikonkin tehtävät voivat kaikki liittyä jotenkin alkoholinkäyttöön tai sen aiheuttamiin sairauksiin, Hiltunen sanoo. Usein hoidettavana on erilaisia haavoja ja ruhjeita. Niiden ja muiden yleisten vapaa-ajan tapaturmien ensiapu pitäisi jokaisen osata. Tässä jutussa Marko Hiltunen ja sairaanhoitaja Hanna Hiltunen neuvovat, miten tyypilliset kesätapaturmat hoidetaan.

Nyrjähdykset

Nyrjähdys eli nivelsidevamma voi tulla esimerkiksi, kun nilkka vääntyy äkkinäisesti. Oireita ovat kova kipu ja turvotus. Hoito-ohje on KKK eli kylmähoito, kohoasento ja kompressio eli puristus. Se estää turvotuksen laajentumista ja siten nopeuttaa toipumista.

Kylmähoitoon käyvät esimerkiksi kylmähaudepussi tai vaikka pakastemarjapakkaus. Kylmäpakkaus laitetaan sille puolelle raajaa, missä vamma on. Suoraan iholle sitä ei kuitenkaan saa laittaa, vaan esimerkiksi muutaman sidekerroksen päälle.

Kompression saa kätevimmin jousto- eli ideaalisiteellä. Haavoille tarkoitettu ensiside on neulokseltaan harvempi ja joustamattomampi eikä ole siksi niin tehokas apu kuin ideaaliside. Sidettä ei saa sitoa liian tiukalle, sillä se voi estää verenkierron esimerkiksi sormiin tai varpaisiin.

Kipua voi lievittää särkylääkkeillä.

– Nivelsidevamma voi vaivata pitkään. Itselläni nyrjähti nilkka kerran partioleirillä, ja se oli tosi kipeä ja edelleen välillä rusahtelee, Hanna Hiltunen sanoo.

Lääkäriin kannatta hakeutua, jos jalalle ei kestä varata parin tunnin jälkeen.

– Ei välttämättä samana päivänä ole kiire, mutta seuraavana kuitenkin, Marko Hiltunen arvioi.

Vakavampien oireiden eli esimeriksi virheasennon tai verenkiertohäiriöiden kanssa lääkäriin pitää mennä heti.

Haavat ja ruhjeet

Haavat pitää puhdistaa vedellä, kuivata ja peittää. Puhdistukseen sopii haavanpuhdistusaine tai huuhtelu keittosuolaliuoksella tai puhtaalla vedellä. Sama pätee ruhjeisiin eli esimerkiksi asfaltti-ihottumaan.

– Puhdistuspyyhkeet ovat käteviä pienten haavojen hoidossa, mutta isojen haavojen kanssa niillä ei tee mitään. Iso haava pitää peittää ja sen kanssa pitää lähteä lääkäriin, Hanna Hiltunen sanoo.

Multa, hiekka tai muu vastaava huuhdellaan pois juoksevalla vedellä. Haavaa ei pidä tonkia, mutta esimerkiksi pienen kiven voi poistaa puhtailla pinseteillä. Jos kunnollinen puhdistus ei onnistu, pitää hakeutua lääkäriin.

Puhdistettu haava taputellaan kuivaksi esimerkiksi puhtaalla pyyhkeellä, ja peitetään laastarilla tai haavalapulla ja siteellä.

– Jonkinlainen ensiside on hyvä olla ensiapuvälineissä. Siinä on haavalappu valmiina ja se on helppo kääriä esimerkiksi käden ympärille, Hanna Hiltunen vinkkaa.

Lääkärin hoitoa tarvitaan, jos verenvuotoa ei saada tyrehdytettyä tai jos haava on yli pari millimetriä syvä ja yli kaksi senttimetriä pitkä.

– Mitä syvempi ja isompi haava on, sitä enemmän on tarvetta muulle tuelle kuin pelkälle laastarille, Hanna Hiltunen sanoo.

Isoissa haavoissa pitää ensisijaisesti tyrehdyttää verenvuoto ja sitä varten kannattaa harjoitella painesiteen tekeminen. Erityisesti eläinten puremien, naulanpistojen ja multaisten haavojen kohdalla pitää tarkistaa, onko jäykkäkouristusrokote voimassa.

Haavan puhdistaminen on tärkeää, jottei se tulehtuisi.

– Varsinkin kesäaikaan haavan puhdistaminen jälkikäteen on vaikeaa, Hanna Hiltunen sanoo.

Tulehduksen merkkejä ovat kuumotus, punoitus ja märkiminen. Tavalliseen paranemiseen kuuluu punoitus, mutta se menee ohi muutamassa päivässä. Selkeä tulehdus vaatii lääkärin hoitoa, koska se voi levitä. Tulehduksia hoidetaan antibiooteilla.

Haava pitää suojata lialta ja kosteudelta, eikä tuoreen haavan kanssa kannata mennä uimaan. Pienten haavojen ja ruhjeiden kanssa Hanna Hiltunen suosittelee käyttämään omaa harkintaa, sillä jos kaikkien ihon rikkoutumisten pitäisi parantua ennen uimista, moni lapsi ei uisi koko kesänä.

Ihorikkojen hoitoon tarkoitettu voide on hyvä apu paranemisessa, sillä se suojaa ja kosteuttaa vaurioitunutta ihoa.

Hyönteisten pistot

Hyönteisten pistojen yleisin ongelma on kutina, joka lievittyy esimerkiksi hydrokortisonivoiteella ja puremakohdan viilentämisellä. Myös aloe-geeli auttaa. Pahaan kutinaan voi myös ottaa tablettina antihistamiinia tai kortisonia. Raapimista tulee välttää, ettei iho haavaudu.

Laajat allergiset reaktiot ovat harvinaisia ja niihin taipuvaisille on yleensä adrenaliinipistoskynä mukanaan. Jos paha allerginen reaktio tulee ensimmäistä kertaa, pitää soittaa hätänumeroon 112.

Kyykäärmeen pureman ensiapu on tukea raaja koholle ja liikkumattomaksi, koska liikuttelu levittää myrkkyä elimistössä. Puremakohtaan ei tule koskea. Ensiavun jälkeen pitää ottaa yhteyttä lääkäriin. Hätäkeskukseen kannattaa soittaa jos pureman saanut on esimerkiksi pieni lapsi, vanhus tai raskaana oleva.

Palovammat

Ensimmäisen asteen palovamman oire on punoitus, ja sitä pitää viilentää 10 minuuttia esimerkiksi kylmäkallella tai viileällä vedellä. Apteekeissa myydään myös viilentäviä suihkeita palovammojen hoitoon. Ne sopivat pieniin alueisiin, jossa iho on ehjä.

Kylmähoidon yhteydessä pitää varoa paleltumia.

– Veden ei tarvitse olla jääkylmää vaan sellaista, että esimerkiksi kättä voi siinä pitää viilentymässä, Hanna Hiltunen sanoo.

Jäähdytys on tärkeää, sillä se estää vamman laajenemisen ja pahentumisen. Jäähdyttämisen laiminlyönnistä voi seurata esimerkiksi hermovaurioita ja ihon rikkoutumista.

Toisen asteen palovammassa iholle muodostuu vesirakkuloita ja kolmannen asteen palovammassa iho on mustunut. Vesikelloja voi viilentää ja suojata samoin kuin ensimmäisen asteen palovammaa. Syvä ja laaja palovamma pitää peittää ja hoidattaa kiireesti sairaalassa. Perusohjeen mukaan lääkäriin pitää hakeutua, jos palovamma on kasvoissa tai suurempi kuin potilaan kämmen.

Palovamma kuivattaa ihoa, ja siksi jälkihoidossa käytetään rasvalappuja ja ihovammojen hoitoon tarkoitettua voidetta.