Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä tehdä, kun kaikki toisessa ärsyttää?

Mitä voi tehdä, jos kaikki toisessa vain ärsyttää, Väestöliiton psykoterapeutti Anna Salm i?

– Ärsytyksestä ei tarvitse niinkään pyrkiä eroon, vaan koettaa tutkia, mitä se pitää sisällään. Mikä itselle tärkeä toive, tarve tai arvo ei suhteessa toteudu? Kun saa kosketuksen tähän, voi kohdata tunteen ja paremmin myös kertoa toiselle, mistä on kysymys.

– Olisi tärkeä tunnistaa, mistä pettymys lähti. Jos pettymyksen vain koettaa työntää pois, se alkaa herkemmin kasvaa. Mistä ärsyyntyminen nousee?

– Arjessa voi tapahtua jotakin, joka aiheuttaa pettymystä, surua tai harmia. Kun pettymys ohitetaan, mieli voi alkaa pyörittää tapahtunutta ja tuottaa ajatuksia, kuten “Toinen on itsekäs”.

– Ajatukset taas alkavat luoda todellisuutta. Toisen käytöstä aletaan lukea omien ajatusten kautta: “Taas tultiin myöhään. Ei se välitä oikeasti”. Tällöin ihminen helposti vaihtaa puolustuskannalle: ei kerro ajatuksistaan, vetäytyy tai arvostelee. Millaiset asiat suhteessa hiertävät herkimmin?

– Suomalaiset riitelevät eniten kotitöistä, ajan ja rahan käytöstä sekä lasten kasvatuksesta. Suurimpana ja eroon johtavana ongelmana pidetään kuitenkin puutetta keskusteluissa sekä tunteiden ilmaisussa. Ei synny yhteyttä ja ymmärrystä. Onko parempi sanoa suorat sanat vai niellä kiukku?

– Ei kannata rynnätä toista päin ärsytyksen kanssa. Ärsytyksen takaa voi löytyä surua, pelkoa ja ahdistusta tai tarvetta puolustautua, jos ei tule kohdelluksi hyvin. Kun tunnistaa, mistä tunteesta kysymys, voi lähestyä toista ystävällisesti omasta kokemuksesta kertoen.