Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mopokortin hinta voi tuplaantua, pakollinen ajokoe uhkaa lopettaa mopo-opetuksen kokonaan pikkupaikkakunnilla

Kaksipyöräisen mopon kuljettamiseen oikeuttavan mopokortin nykyinen keskihinta veroineen on Suomessa 300–400 euroa. Tieto perustuu Autokoululiiton keräämiin hintatietoihin maan 420 autokoulusta.

Tulevaisuudessa hinnan arvioidaan nousevan reilusti. – Hallituksen esityksen mukaan mopokortin suorittamiseen on tulossa ajokoe. Se nostaa kortin kustannukset helposti 600–800 euroon, Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi kertoo Lännen Medialle.

Hänen mukaansa mopokortin hinta voi nousta vielä tätäkin korkeammaksi.

– Maaseudulla puhutaan helposti 1 000 euron mopokortista. Lisäksi tulee välillisiä kuluja, jotka muodostuvat esimerkiksi matkoista tutkintopaikalle, poissaoloista koulusta ja vanhempien ajankäytön muutoksista.

Jatkossa nuoren on käytännössä lähdettävä suorittamaan mopokorttia aina isommalle paikkakunnalle, jossa ajokoe voidaan järjestää riittävän vaativassa liikenneympäristössä.

– Koe on niin tiukka, että pienimmillä paikkakunnilla mopokortin ajaminen loppuu kokonaan.

Vakavat henkilövahingot vähentyneet

Mopo-opetus tuli Suomessa pakolliseksi vuonna 2011. Uudistus vähensi mopojen myyntiä, mutta paransi turvallisuutta. Mopoilijoiden vakavat henkilövahingot ovat sittemmin lähes puolittuneet.

Mopoilija saa teoriaopetusta kuusi tuntia. Lisäksi hän osallistuu käsittelykokeeseen. Suomessa kehitettyä kotimaista opetusmallia on pidetty menestyksenä myös kansainvälisissä vertailuissa.

– Jatkossa mopokortin saaminen ei edellytä enää käsittely- ja ajokoulutusta. Käsittelykoe korvautuisi kalliimmalla ajokokeella, joka ajetaan liikenteessä puhelimet korvilla tutkintoauton edessä, Jokilampi kuvaa.

Nykyisiä selkeitä ja yksinkertaisia käsittelykokeita ovat voineet järjestää paikalliset autokoulut pienilläkin paikkakunnilla. Tämä on hillinnyt kustannusten kasvua.

– Suurin osa ajokortin hinnasta on tullut opetuksesta. Käsittelykokeessa on painotettu mopoilijan perusvalmiuksia: vauhdin oikeaa hidastamista ja muun liikenteen seuraamista eli sitä, että pää kääntyy tarpeeksi risteyksissä ja käännöksissä.

Ajokokeeseen ilman harjoittelua?

EU-direktiivin ainoa vaatimus mopokortille on kirjallisen kokeen suorittaminen.

Suomessa ajokorttimuutos toteutetaan siten, että kaikki ensimmäistä korttiaan (mopokorttia) suorittavat osallistuvat pakolliseen, neljän tunnin mittaiseen liikenteen perusteet -teoriaosuuteen. Varsinaista ajo-opetusta ei enää edellytetä.

– Ajokokeessa voivat liikenteeseen päästä nekin nuoret, joilla ei ole minkäänlaista kokemusta mopolla ajamisesta eikä kykyä hallita ajopeliään vaikka risteystilanteissa. Pelkään, että näillä edellytyksillä tullaan vielä näkemään loukkaantumisia tai jopa kuolemia mopoilijoiden tutkintoajoissa, Jokilampi sanoo.

Uusi ajokoe on nuorelle mopoilijalle niin vaativa, että Jokilampi uskoo vain harvan selviävän siitä kunnialla läpi heti ensimmäisellä yrityksellä. Kokelaan on esimerkiksi osattava tunnistaa mopon oikeat ajolinjat ja osattava myös käyttää niitä muun liikenteen keskellä.

– Yhä useampi joutuu uusimaan mopokortin ajokokeita ja maksamaan siksi turhia kustannuksia. Yritä ja erehdy -malli on kaikkien ajan ja rahan haaskaamista.