Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Köynnösviikuna juoppo, mutta pullojukka pitää kuvivista kausista

Rupsahtavatko kodin viherkasvit aina ennen aikojaan? Kellastuttavat lehtensä tai läkähtyvät liikakasteluun? – Kaikille kasveille ei sovi säntillinen kastelu kerran viikossa. Eri lajit tarvitsevat eri määrän vettä, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula vahvistaa.

Myös valo, lämpö ja kasvunopeus vaikuttavat veden tarpeeseen. Esimerkiksi talven hämäryydessä kasvi kaipaa vähemmän vettä kuin nyt valon ja lämmön lisääntyessä ja kasvukauden roihahtaessa uuteen alkuun.

Myös kukinnan aikana kasvi kuluttaa tavallista enemmän vettä.

Kun oppii tunnistamaan eri lajien tarpeet ja oman kastelutyylin, vaihtoehtoja on kaksi: hoitaa kasveja niiden tarpeiden mukaisesti tai uudistaa kodin viherosasto omaan kastelutyyliin sopivaksi.

– Jos muistat kastella kukat korkeintaan kerran kahdessa viikossa, kysy jo kukkakaupassa itsellesi sopivia lajeja ja jätä paljon vettä vaativat lajit suosiolla hankkimatta, Kerttula vinkkaa.

Muutamalla nyrkkisäännöllä pääsee kastelussa jo pitkälle.

Mitä isompi lehti kasvissa on, sitä enemmän se vaatii vettä. Esimerkiksi suurilehtinen peikonlehti juo paljon.

– Pienilehtiset ja vaha- tai nukkapintaiset viherkasvit, kuten muorinkukat, paunikot ja rahapuu, haihduttavat vettä selvästi isolehtisiä vähemmän, Kerttula sanoo

Kun tiedät, mitä oma vihreä kullannuppusi vaatii, Kerttulan mukaan aina hyvä perussääntö on, jos ennen kastelua viitsii tunnustella mullan pintaa. Onko se kuiva, kostea vai litimärkä?

– Aika usein kasteleminen vähän liian harvoin on parempi kuin liian usein.

Varsinkaan talvella kasvit eivät kuluta paljon vettä. Etenkin, jos kasvi on sijoitettu vetoisalle ikkunalaudalle, sitä ei parane kastella liikaa. Kylmä ja märkä on huono yhdistelmä kukalle kuin kukalle.

Erityisen huono yhdistelmä Kerttulan mielestä on lasiruukkuun istutettu orkidea vetoisalla ikkunalla.

Eri huonekasvit pitävät erilaisesta kastelutavasta. Lautaselle kastelemisesta nauttivat ainakin saintpaulia, herkästi homehtuva kodinonni ja kaktukset.

– Aluslautanen ruukun alla on hyvä myös siksi, että siitä näkee helposti, jos on kastellut liikaa. Jos lautasella on vettä vielä kymmenen minuutinkin jälkeen, kaada ylimääräinen vesi pois, Kerttula sanoo.

Upotuskasteelle voi viedä ainakin orkidean ja atsalean.

– Orkideaa voi pitää lämpimässä vedessä vaikka vartinkin, ja valuttaa ruukun sen jälkeen huolellisesti. Kuivan orkidean juuret ovat harmaat ja ryppyiset, mutta ne pullistuvat vedessä nopeasti takaisin vihreiksi ja kiinteiksi.

Atsalealle riittää, kun sen upottaa lämpimään veteen vaikka vain kymmeneksi sekunniksi, antaa ilmakuplien pulpahtaa, ja nostaa kasvin sen jälkeen vedestä pois.

Altakasteluruukku käy erinomaisesti niille kukille, jotka nauttivat tasaisesta kosteudesta, kuten kentiapalmulle ja jalohortensioille.

– Nyt niin trendikäs köynnösviikuna on myös todellinen juoppo, Kerttula lisää.