Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verhoilu uppoaa rakenteisiin

Verhoilijan työ ei ole mitään hiljaista hissuttelua ompelukoneen ääressä. Noora Viitaniemi aloittaa urakkansa lähes joka kerta pihdeillä, sorkkarautapäisellä taltalla ja nuijalla. Sorminäppäryyttä toki tarvitaan, mutta myös raakaa voimaa.

– Monella on verhoilusta täysin väärä kuva, ja siksi myös kynnys kysyä esimerkiksi työn hintaa on yllättävän korkealla.

Tampereella Tallipihan Tallimestarin talossa Viitaniemellä on viihtyisä putiikki ja pieni työtila, jossa nytkin on kaksi tuolia työn alla. Toinen on purettu runkoon asti, ja toisessa on vielä näkyvillä syy sille, miksi tuolipari on päässyt Viitaniemen käsittelyyn.

– Satulavyöt ovat revenneet kiinnityksistään, ja päällyskankaan alta tursuaa täytteitä. Aika klassinen tapaus, etten sanoisi.

Viitaniemi toteaa, että huonekalun verhoilun uusinta on usein hyvin kaavamaista tekemistä: purkutyö alkaa aina päältäpäin, vaikka tulosyy näkyy roikkuvasta pohjasta.

– Moni kuvittelee, että revenneiden satulavöiden vaihto onnistuu alakautta, mutta ne ovat aina ylhäällä rungossa kiinni.

Verhoilijan käsittelyyn tulee monenikäisiä huonekaluja, vanhimmat satavuotiaita tuolikaunottaria ja uusimmat nykyaikaisia nojatuoleja. Rungot ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, mutta niitäkin tarvittaessa kunnostetaan. Toki yllätyksiä on Nooran Verhoomon työtilassakin nähty.

– Joskus purkaessa eteen tulee yllätyksiä, niin positiivisessa kuin negatiivisessa mielessä. Tuolin sisältä saattaa löytyä kaikenlaisia vanhoja korjausviritelmiä, joita ei päältä päin näkynyt. Toisinaan vain päällimmäinen kangas on revennyt ja iäkäskin huonekalu on muuten priimakunnossa.

Rokokoo-mallisen tuolin pehmuste on niin moniulotteinen, että Viitaniemi ottaa tuolin istuinosan vaahtomuovista kaavan. Purkutyö on eräänlaista aikamatkailua.

– Tyylihuonekaluja on tehty kauan, joten monesti tekotavat ja materiaalit paljastavat vasta tarkemman iän. Perinneverhoilussa nupinauloineen on aina oma viehätyksensä, vaikka ei nitojalla kiinnitetyissä verhoilussakaan mitään vikaa ole.

Suomalaisten sisustustyyli on hyvin skandinaavista ja maltillista, joten sama linja vallitsee myös uuden verhoilukankaan valinnassa. Lieneekö siis yllätys, että yksi Viitaniemen mieluisimmasta verhoilutöistä oli värien juhlaa.

– Asiakas halusi nojatuoliinsa tilkkutyömäisen verhoilun. Hän valitsi kankaat ja antoi minulle muuten vapaat kädet.

Noora Viitaniemi on ollut 11 vuotta verhoilualan yrittäjänä. Kaikki alkoi vahingossa, sillä vaateompelijaksi 1990-luvulla valmistunut Viitaniemi työskenteli pitkään muassa vaatemyyjänä.

– Työskentelin aikoinaan nuorten työpajalla Tampereen kaupungin verhoomossa, jossa sai perehtyä perinneverhoiluun. Ala innosti, mutta en halunnut lähteä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan.

Vuonna 2003 Viitaniemi pääsi Ikaalisten Käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen huonekaluentisöinnin linjalle ja huomasi siellä verhoilun kursseilla pitävänsä yhä työstä. Siitä alkoi vakava uudelleenpohdinta tulevasta ammatista.

– Sillä tiellä ollaan edelleen. Joka päivä eteen tulee uutta ja mielenkiintoista projektia. Toki tässä ohella pyöritän myös sisustuskauppaa ja maalaan kalkkimaaleilla.

Käsityönä tehty muutostyö maksaa, mutta aina kannattaa kysyä oman huonekalun kohdalla hintaa. Kaikki huonekalut ovat yksilöitä ja hinta määräytyy tehtävän työn ja materiaalien mukaan.

– Kysyminen ei maksa mitään ja verhoiluttamalla saa kotiinsa uniikin huonekalun. Olen itsekin löytänyt kirpputoreilta monta korjaamiskelpoista yksilöä ja se, jos mikä, on kierrättämistä parhaimmillaan.

Jos sattuu käymään niin, että Viitaniemellä on oma varauskirja täynnä tai huonekalu on sen verran suuri, ettei se mahdu verhoomoon, Pirkanmaan alueen verhoilijaverkosto auttaa.

– Olen yhden kerran verhoillut Aarnion Pallo-tuolin, enkä siihen enää toiste ryhdy. Tiedän kyllä tekijän, joka on niihin erikoistunut!

Viitaniemi voi myydä verhoilusta innostuvalle myös pelkän kankaan, joita on putiikin valikoimassa useita satoja. Verhoilutyö voi parhaimmillaan tuoda kotiin aivan uutta ilmettä.

– Esimerkiksi pienen rahin verhoilu kirkkaalla kukkakankaalla on todella pieni panostus ja helppo toteuttaa. Asiakkaan haltioitunutta riemua ja tyytyväisyyttä ei voi rahassa mitata.