Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä sekoitti nuorten miesten vuorokausirytmin?

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen tuloksista ilmenee, että netin käyttö vaikuttaa alle 35-vuotiaiden, perustutkintoa suorittavien miesten vuorokausirytmiin. Millaisia vaikutukset ovat, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n yhteisöterveyden ylilääkäri Noora Seilo?

– Yhä useammin kohtaa miehiä, joiden vuorokausirytmi on siirtynyt pelaamisen vuoksi. Tämä taas tuottaa hankaluuksia opintoihin. Liian pitkät pelisessiot aiheuttavat myös tuki- ja liikuntaelinvaivoja, erityisesti niska- ja hartiavaivoja. Kuinka paljon miehet käyttävät aikaa nettipelaamiseen?

– Miehet käyttävät viikossa selvästi enemmän aikaa nettipelaamiseen ja sosiaalisen mediaan kuin naiset. Puolet miehistä käyttää nettiä muuhun kuin työhön ja opiskeluun viikossa 20 tuntia tai enemmän, naisista kolmannes. Onko netin käyttö jo ongelma?

– Viime vuonna tehdyssä kyselyssä joka kolmas mies kertoi, että netin käytöstä aiheutui ongelmia vuorokausirytmiin. Edellisen kerran tätä kysyttiin vuonna 2012 ja silloin ongelmia oli vähemmän, joka neljännellä miehistä.

– Opiskeluun liittyviä ongelmia netin käyttö oli aiheuttanut 27 prosentille miehistä.

– Netin käyttö aiheuttaa ongelmia myös naisille, mutta miehiä vähemmän. Naiset kokevat ongelmien liittyvän enemmän opiskeluun kuin vuorokausirytmiin. Onko netistä mitään hyötyä?

– Toki netin käytöllä voi olla myös positiivisia vaikutuksia. Moni yksinäinen on vastaanotolla kertonut löytäneensä sosiaalisen yhteisön verkosta, esimerkiksi peliyhteisöistä.