Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisustuslevy on korvannut laatat keittiön välitiloissa

Tuijotan seinää edessäni. Keittiön välitila huokuu tyhjyyttään. Silmissä vilistää tuhat ja yksi vaihtoehtoa perässään tiuha jono kysymysmerkkejä.

Keittiön seinään ylä- ja alakaapistojen väliin jää tila, johon pitäisi keittiöremontin yhteydessä keksiä jotakin hyvännäköistä, kestävää ja helposti puhtaana pidettävää.

Päällystäisinkö välitilan laatoilla? Entä jos saumaan lentää tomaattikastiketta? Mikä olisi halvin vaihtoehto, entä kestävin? Sisustussuunnittelija Sirpa Leinonen kehottaa huomioimaan koko huoneen. Sitooko välitila värillään ja struktuurillaan kaiken yhteen vai jääkö se huomaamattomaksi taustaksi?

Keittiömyymälän suunnittelija antaa minulle rajatun määrän vaihtoehtoja, joista on suhteellisen helppo valita. Joukossa on muutamia selkeitä sävyjä ja kuoseja komposiittilevyä, laminaattia, kalustelevyä sekä kivivalmisteita.

Kun käännyn sisustussuunnittelijan puoleen, tämä puolestaan kantaa eteeni mapin toisensa perään täynnä esimerkkejä metallinhohtoisista laminaattipäällysteistä aina kikertävänkukertaviin vaihtoehtoihin. Ainoat rajoitteet ja suositukset liittyvät välitilan pinnan kuumuuden- ja kosteudensietokykyyn, mikäli välitilamateriaali on lähellä liettä tai vesipistettä.

– Ei ole oikein mitään, mitä välitilaan ei voisi laittaa. Ehkä en kuitenkaan valitsisi valkoista rappausta, sillä sitä on lähes mahdotonta pitää puhtaana, pohtii Leinonen.

Aiemmin ykkösvalinta olivat poikkeuksetta keraamiset laatat. Tälle vuosituhannelle tultaessa trendi muuttui ja tilalle tulivat erilaiset helposti asennettavat sisustuslevyt, kuten komposiitti.

Komposiitti on kahden tai useamman eri raaka-aineen yhdistelmästä luotu materiaali. – Komposiittilevyä menee meillä eniten, ja niitä löytyy eri kuoseja. Se on myös helpoin ja nopein tapa peittää välitila. Komposiittilevyn voi asentaa laattojen päälle. Myös lasia menee aika paljon, ja laattakin pitää yhä pintansa välitiloissa, pohtii Domuksen keittiösuunnittelija Miia Redondo . Tamperelaiset Markku ja Sari Keinonen remontoivat keittiönsä ja päätyivät uusimaan keittiökalusteiden ohella myös vanhat välitilan laatat.

– Keittiön suunnitteluvaiheessa päädyimme melkein heti samppanjan väriseen komposiittilevyyn. Eniten päätökseen varmaan vaikutti halu muutokseen. Meillä oli välitilassa kaakelit yli 10 vuotta, kertoo Markku Keinonen.

Pläts! Entä se tomaattikastikkeen hinkkaaminen saumalaastista? Sitä tahdon välttää, jos päädyn laattoihin.

– Laatat voidaan saumoittaa epoksisauma-aineella, joka on paljon kestävämpää kuin tavallinen sementti, Leinonen muistuttaa.

– Toisaalta välitilassa voi olla esimerkiksi vanha tiiliseinä, jossa pintaan läiskähtänyt spagetti on vain jälki elämästä.

Yksi jo muutaman vuoden pinnalla ollut vaihtoehto on mikrosementtipinnoite, joka on edelleen in. Mikrosementti on erittäin hienojakoinen ja ohut pinnoite, jolla voidaan päällystää miltei mitä tahansa kovia pintoja lattiasta kattoon.

Mikrosementtiä voi levittää myös vanhojen laattojen päälle. Useiden kerrosten jälkeen pinnalle sivellään lakka, joka elävöittää pintaa ja suojaa sitä kosteudelta. Mikrosementin pinta on aina yksilöllistä käsityötä.

– Halvin vaihtoehto on kalustelevystä tehty taustalevy. Vaikka se on edullinen, on hyvä kuitenkin huomioida, ettei sitä suositella hanan tai lieden taakse, muistuttaa Redondo.