Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lea Musone ja Pentti Heinonen saavat naaGilta oppia somen saloissa: rohkeasti kone käyttöön

Seniorit somessa

Seniorit somessa ei ole opetusohjelma, vaikka sellaistakin moni kaipaisi. Ohjelman paras puoli ovat aidot ihmiset ja kannustava ote tietotekniikan käyttämiseen. Ei kannata pelätä koneita. Sarjan ensimmäisessä osassa Lea Musone ja Pentti Heinonen saavat oppia muotibloggaaja naaGilta eli Janne Naakalta . Muissa jaksoissa kohdataan uusia opettajia ja oppijoita.

Lea, 74, ja Pentti, 91, ovat vireitä nykyvanhuksia. He eivät ole jääneet paikoilleen, vaan opettelevat uusia taitoja mahdollisuuksiensa mukaan. Lisäoppia kännykän ja tabletin käyttämiseen he saavat Jannelta, 23.

Ei voi kuin kunnioittaa kaikkia niitä, jotka ovat itseoppien, sukulaisilta ja tutuilta kysellen ja muilla epävirallisilla keinoilla opetelleet käyttämään tietotekniikkaa. Sehän on sama kuin täysin tanssitaidoton laitettaisiin pyörähtelemään valssia ja foksia ilman opastusta. Tanssitaitoiselle tutulle saisi soittaa, mutta kyläillessäänkään hän ei ehtisi kunnolla näyttää kuvioita. Mumisisi vain jotain vaihtoaskelista.

Oppia kaipaavalle ohjelma on liian viihteellinen. Opetustuokiot ovat pinnallisia. Katsojat näkevät, miten Janne neuvoo Penttiä siirtämään valokuvia tietokoneelle ja lähettämään kuvia ystävilleen, mutta tuskinpa kukaan siirtoa taitamaton sitä tämän jälkeen osaa tehdä.

Tarkoitus kai onkin enemmän rohkaista: kaikki voivat oppia, kannattaa opetella, eikä kukaan ole mestari heti.

Mukavaa ohjelmasarjassa on myös eri-ikäisten toimiminen yhdessä. Tietenkin ikä ja elämänkokemus vaikuttavat moniin asioihin, mutta eivät ehkä niin laajalti kuin joskus ajatellaan. Kiinnostus, uteliaisuus ja terveys ovat paljon merkittävämpiä asioita kaikenikäisten elämässä.

TV1 torstai 18.1. klo 20.00