Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viuhka on vanha klassikko - Katso video

Kankaiset lautasliinat ovat olleet pitkään unohduksissa, mutta nyt ne ovat taas tulossa muotiin. Hyvä niin, sillä ne ovat oivallinen keino saada juhlan tuntua kattaukseen, sanoo oululaisen ravintola Rauhalan ravintoloitsija Anne Mikkola .

– Vaikka itse tarjottava ruoka olisi hyvinkin yksinkertaista, vaikkapa keittoa, tuo kauniisti taiteltu kankainen lautasliina arvokkuutta kattaukseen. Mikkola ja Rauhalan hovimestari Johanna Litendahl neuvovat kokeilemaan vanhaa klassikkoa, viuhkan muotoon taiteltua lautasliinaa.

– Se on upean näköinen varsinkin pitkissä juhlapöydissä, sanoo Litendahl. Hän suosittelee käyttämään tarpeeksi isoa kangasliinaa. Sopiva koko on 40 kertaa 40 senttimetriä. Parhaita lautasliinamateriaaleja ovat luonnonmateriaalit puuvilla ja pellava.

Viuhkasta on muutamia erilaisia versioita. Siihen voi taitella joko yhden, kaksi tai kolme laskosta. Mikkola opetteli viuhkan taittelua 1970-luvulla emäntäkoulussa. Silloin lautasliinoja myös tärkättiin. Tärkin kovettamat lautasliinat taipuivat moneksi. Nykyään tärkkäyksen voi unohtaa, pesu ja mankelointi tai silitys kosteana riittää.

– Lautasliinat ovat käyttötavaraa. Niitä kannattaa käyttää rohkeasti eikä jättää kaappeihin lojumaan. Lautasliina laitetaan yleensä lautaselle keskelle kattausta, mutta ei senkään suhteen tarvitse olla niin tarkka. Katso video –  Taittele viuhka näin:

//ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=a0a76250-2942-4a3a-a212-f2daf3bee915&pi=69eabfcb-6ee8-45bf-a6a2-7d7948214039