Ensin hyvät uutiset: nykyaikaisilla laserhoidoilla on mahdollista päästä eroon lähes kaikista tatuoinneista.
Sitten varoittavat uutiset: tatuoinnin poisto laserhoidoin ei onnistu nopeasti, sillä hoidoissa saattaa joutua käymään jopa kymmenen kertaa ja jokaisen hoitokerran välissä on oltava useita viikkoja taukoa. Lisäksi hoidot ovat hintavia. – Prosessi vaatii pitkäjänteisyyttä. Se saattaa viedä vuodesta kahteen vuotta, sanoo sairaanhoitaja Jenny Mäki Plastic Surgery Centeristä Helsingistä.
Jos hoitoon on kuitenkin valmis sitoutumaan, tulokset ovat yleensä hyviä. – Lähtökohta on se, että kaikki väri saadaan pois, kunhan käsittelykertoja on tarpeeksi monta, sanoo laserhoitaja Ville Köykkä Seinäjoen Laserhoito Oy:stä.
Kiinnostus tatuoinnin laserpoistohoitoja kohtaan on kasvanut viime vuosina. – Kyllä se on selvästi ollut nousussa. Konsultaatiopyyntöjä tulee viikoittain, sanoo sairaanhoitaja Mirva Määttä Cityklinikalta Turusta.
Laserhoitojen tekijät arvelevat tatuoinninpoistojen suosion kasvun johtuvan suurelta osin siitä, että myös tatuointeja otetaan entistä enemmän. – Voi olla, että tatuointi on otettu keveinkin perustein. Ehkä harkintakyky ei ole ollut paras tai asiaa ei ole harkittu pitkään, pohtii ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Erika Wikström Oulun Mehiläisestä.
Tatuointeja voidaan poistaa paitsi laserhoidoin myös leikkauksin. Ihotautilääkäri Erika Wikströmin mukaan leikkausten haittapuolena ovat arvet.
– Jos tatuointi poistetaan leikkaamalla, ihoalueelle jää aina arpi. Oikein toteutettuna laserpoistosta ei yleensä jää arpia, Wikström sanoo.
Tatuointien laserpoistoja tehdään pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta ympäri maata isommilla paikkakunnilla. Oulu on tällä hetkellä pohjoisin paikkakunta, josta hoitoja saa.
Pääsiassa hoitoja tehdään yksityisillä lääkäriasemilla ja plastiikkakirurgian klinikoilla kuten Plastic Surgery Centerissä Turussa, Tampereella ja Helsingissä tai Cityklinikalla Turussa ja Helsingissä. Mehiläisessä käytössä on tamperelaisen Epilaser-yrityksen laitteet.
Vuonna 2012 perustettu Seinäjoen Laserhoito on Köykän mukaan ensimmäinen tatuointien poistoon Suomessa luvan saanut ei-lääkärikeskus. Se toimii myös Oulussa Oulun tatuoinninpoisto -nimellä.
Mitä tatuoinninpoisto laserilla sitten maksaa?
Pienestä tatuoinnista saattaa päästä eroon muutamilla satasilla, mutta ison tatuoinnin poistosta voi joutua pulittamaan jopa useita tuhansia euroja.
Lopullinen hinta riippuu hoitokertojen määrästä, sillä laserpoistoja tekevät yritykset laskuttavat tatuoinninpoistosta hoitokerroittain. Yhden hoitokerran hinta vaihtelee tällä hetkellä 140 eurosta yli 800 euroon.
Hintojen vertailu on vaikeaa, koska tatuoinninpoistoja tekevät yritykset hinnoittelevat hoitokertansa eri tavoin. Joissakin paikoissa hintaan vaikuttaa tatuoinnin koko ja tatuoinnissa käytettyjen värien määrä, mutta esimerkiksi Köykän yrityksissä yhden käsittelykerran hinta on aina sama, 175 euroa, tatuoinnin koosta tai väreistä riippumatta.
Kertalaserhoitojen lisäksi tarjolla on niin kutsuttuja R20-sarjahoitoja, joissa yhden vastaanottokerran aikana tatuointia käsitellään jopa neljästi. Kunkin käsittelyn välissä pidetään 20 minuutin tauko. Sarjahoidon hinta on luonnollisesti paljon kertahintoja suurempi.
Hoitokertojen määrä puolestaan riippuu monesta seikasta, kuten tatuoinnissa käytetyn värin määrästä. Etukäteen on vaikea tietää tarkasti, kuinka monta hoitokertaa kunkin tatuoinnin poistaminen vaatii.
– Jokainen tapaus arvioidaan etukäteen, mutta arvio on vain suuntaa antava, sanoo Ville Köykkä.
Eri tatuointivärit lähtevät iholta eri tahtia. Helpointa on päästä eroon mustasta ja vaikeimpia ovat vihreä ja sininen.
– Keskimäärin hoidoissa pitää käydä 6–12 kertaa, kertoo Plastic Surgery Centerin Jenny Mäki.
Laserhoidon sopivuus kullekin tatuoinnille arvioidaan ennen hoitojen aloittamista konsultaatiokäynnillä. Samalla saa hinta-arvion.
Konsultaatio on maksuton, eikä se sido mihinkään. Jos mahdollista, konsultaatiossa kannattaa käydä parissa eri paikassa. Siten saa kuvan hintavaihtoehdoista.
Ihotautilääkäri Erika Wikström kehottaa pitämään huolta siitä, että menee tatuoinninpoistoon vain sellaiselle ammattilaiselle, joka on kouluttautunut laserhoitoihin.
– Väärillä tehoilla voi saada aikaan pysyvää vahinkoa, hän sanoo.
Erika Wikströmin mukaan mahdollista on, ettei aivan kaikkea väriä saada poistettua iholta. Joskus tatuoinnin kohdalle voi jäädä esimerkiksi varjoja.
Plastic Surgery Centerin Jenny Mäki puolestaan sanoo, että ihon alle syvimpiin kerroksiin saattaa jäädä hieman väriä.
– Mutta sitä ei silmä enää erota.