Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tahdotko ymmärtää, miksi nuoret snäppäävät - Katso video kuinka Snapchat toimii

Laura Lähdekorven, 16, kännykkä on joko kädessä tai muutaman sentin päässä pöydällä. Jos siinä olisi nyt äänet päällä, se piipittäisi koko ajan, sillä Snapchatin jatkuva viestivirta on hengästyttävä.

Lähdekorpi käyttää sovelluksista eniten Snapchattiä. Samoin tekee hänen kaksoissiskonsa Eerika Lähdekorpi.

– Puhumme kuvin.

Toimintoja voi löytää vahingossa

Snapchat on Evan Spiegelin ja Robert Murphyn vuonna 2011 perustama kuvaviestipalvelu. Sovelluksen ideana on jakaa arkea snäppeinä eli kuvina, viesteinä ja lyhyinä videoina. Kuvat näkyvät katsojalle yleensä maksimissaan 10 sekunnin ajan.

Erityisesti Lähdekorpia viehättää se, että Snapchatissa tapaa paljon ihmisiä ja kaikki viestit häviävät 24 tunnin jälkeen. Sovelluksella viestitäänkin hetkessä, eikä viesteihin enää palata.

Viesteistä näkee vilkaisulla, mitä kaverit tekevät ja millä tuulella he ovat.

Erillisellä sovelluksella Snapchat-käyttäjä voi tehdä itselleen bitmojin, hahmon, joka näkyy profiilikuvassa. Sovellus tekee myös automaattisesti omalle bitmojille tunnetiloja ja tilanteita, joita voi liittää snäppeihin.

– Bitmojilla saa helposti ilmaistua oman tunnetilan. Se on hauska lisä, Eerika Lähdekorpi pohtii.

Aikuiset valittavat, etteivät osaa käyttää Snapchatia. Se perustuu sivusta pyyhkäistävään “käyttöliittymään”, eikä toimi alhaalta ylöspäin.

– Äiti ei tajua. Aikuiset eivät muutenkaan ymmärrä snäppiä, koska he eivät uskalla kokeilla sitä, tytöt sanovat.

Snapchatin juju on siinä, että toimintoja löytää vahingossa.

– Se on siistiä.

Esimerkiksi kesälomareissuilla tytöt huomasivat, että sovelluksesta voi seurata, missä kaverit ovat. Jos on lentokoneessa, se näyttää hahmon alla lentokoneen. Jos taas kuuntelee kännykästä musiikkia, ilmestyy omalle hahmolle kuulokkeet korviin.

Streakista tulee pakkomielle monelle nuorelle

Laura Lähdekorpi latasi kerran sovelluksen, joka kertoo, kuinka paljon käyttäjä viettää aikaa sosiaalisissa medioissa. Sovellus laski Lähdekorven viettävän jopa kahdeksan tuntia päivässä Snapchatissä.

Jotain kertoo profiilissa oleva luku: Laura Lähdekorvella on yli 350 000 katsottua tai jaettua snäppiä. Eerika Lähdekorvella luku on vielä huikeampi, yli puoli miljoonaa.

Kavereita heillä on sovelluksessa 500–600, joista noin puolet seuraa Lähdekorpien omia tarinoita. Chat-toimintoa tytöt käyttävät hyvien kavereiden kanssa.

Moni vanhempi kiroaa Snapchatin streak-toimintoa. Se tarkoittaa sitä, että päivittäin snäppejä toisilleen lähettävät saavat streakin, joka katkeaa, jos yhtenä päivänä snäppi jää lähettämättä.

Sen vuoksi jälkikasvu haluaa päivittäin olla nettiyhteydessä ja saada streakin jatkumaan.

Streak-luku kertoo, kuinka monta päivää peräkkäin on chatannut kyseisen henkilön kanssa.

– Mulla on tällä hetkellä 31 tyypin kanssa streak. Joillekin streakin säilyminen on pointti lähettää viestejä, kertoo Laura Lähdekorpi.

Nuoret valtaavat sovellukset, joissa vanhemmat eivät viihdy

Oululaisen digimarkkinointitoimisto Kuulun toimitusjohtaja ja Snapchat-kouluttaja Jonna Muurinen ymmärtää hyvin, miksi nuoret koukuttuvat sovellukseen. Hän itsekin jäi siihen koukkuun.

– Siinä pääsee iholle. Ensimmäistä kertaa aloin seurata julkkiksia ja heidän elämäänsä Snapchatin välityksellä.

Moni julkkis myös seuraa Snapchatin chat-virtaa ja vastaa siellä faneilleen. Muurinen toteaakin, että faneille on mieletön kokemus, kun idoli vastaa ja käy keskustelua heidän kanssaan.

Muurisen mukaan nuoret viihtyvät sovelluksissa, jotka eivät ole aikuisten valtaamia.

Nuorten mieleen olikin, kun Instagram kopioi Snapchatiltä tarinankerrontatyökalun, jolla voi lähettää liikkuvaa kuvaa tai still-kuvaa oman tarinan seuraajille. Uudistuksen myötä aikuiset snäppääjät siirtyivät takaisin Instagramiin.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 11.10.2017 Hämeen Sanomissa.

Katso video:  Miksi aikuiset eivät ymmärrä Snapchattiä?

//ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=ea302b10-d348-48fe-b34e-7ce8e6660b49&pi=69eabfcb-6ee8-45bf-a6a2-7d7948214039