Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi vakavassa tilanteessa alkaa joskus naurattaa?

Joillakin ihmisillä on taipumusta siihen, että vakavassa tilanteessa heitä alkaa yhtäkkiä naurattaa tai iloisessa tilanteessa itkettää. Mistä ilmiössä on kyse, tunteisiin erikoistunut aivotutkija Lauri Nummenmaa?

– Nauraminen surullisessa tilanteessa on harvinaista. Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että yllättävä ilmiö aiheuttaa voimakkaan muutoksen yleisessä vireystilassa. Siinä menevät tunnesysteemit sekaisin, ja pinnalle saattaa tulla monen tyyppistä reaktiota. Kun tapahtuu jotakin sellaista, mitä ei ole ollenkaan odotettu, ihmisessä kehittyy voimakas puolustusreaktio, joka saattaa laukaista toivotun tunteen lisäksi muutakin.

– Useammin tapahtuu sitä, että ihmistä alkaa itkettää, kun hän on iloinen. Myös tässä tilanteessa on sama logiikka. Kehossa tapahtuu voimakas vireystilan muutos. Ääreishermoston ja autonomisen hermoston toiminta muuttuu nopeasti, jolloin saattaa viritä muitakin reaktioita.

Entä kun esitelmää pitäessä alkaa hihityttää, vaikka pitäisi pysytellä vakavana. Onko siinä kyse samasta ilmiöstä?

– Jos vireystila on hirvittävän korkea, niin kuin esiintymistilanteessa saattaa olla, tunteet laukeavat helpommin. Ei tarvita kuin pieni tökkäisy suuntaan tai toiseen. Tätä voisi verrata siihen, että on esimerkiksi hysteerisen huvittuneessa ja iloisessa tilassa. Silloinhan melkein mitkä tahansa jutut saattavat naurattaa. Jos taas on oikein rauhallinen ja veltto olo, niin mikään ei huvita.

Onko taipumus odottamattomiin tunnereaktioihin synnynnäinen? Miten siihen pitäisi suhtautua?

– Ihmisillä on synnynnäisiä eroja temperamentissa ja geeneissä sen suhteen, kuinka helposti he reagoivat tunteella eri tilanteisiin.

– Toki tunnereaktioita voi myös oppia hallitsemaan ja hillitsemään harjoittelulla. Useimmiten reaktioista ei ole kuitenkaan isompaa haittaa eikä niitä kannata hirveästi murehtia, jos ne ovat ihan normaalielämän piiriin kuuluvia.

Elina Humalamäki