Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten älylaitteet vaikuttavat vauvan aivoihin?

Tarvitseeko vauva virikkeellisiä leluja, neurotieteen lisensiaatti Tiina Huttu?

– Perusarki tarjoaa vauvalle kaiken, mitä hänen aivonsa tarvitsevat. Aivot janoavat virikkeitä, mutta eivät kalliita leluja. Lapsi kyllästyy nopeasti hienoihinkin leluihin, eikä välttämättä saa niistä sen enempää kuin yksinkertaisista leluista tai esineistä.

– Parasta virikettä ovat hoitajan kasvot, ääni ja iho. Tutkittavaksi riittävät kodin esineet. Vauvan aivoilla on paljon puuhaa jo aistien ja liikkeiden harjaannuttamisessa.

Millaiset lelut ovat parhaita?

– Pienelle vauvalle ilmavirrassa liikkuva mobile on kiva lelu. Myös kaikki turvallinen imeskeltävä kelpaa, koska vauvan tuntoaisti on kehittynein suussa.

– Syy-seuraussuhde konkretisoituu vähän isommalle vauvalle helistimissä ja vinkuleluissa, jotka hän saa reagoimaan. Sen sijaan lelu, jossa on ylenpalttisesti valoja, ääniä ja nappuloita, voi hämmentää vauvaa, joka ei vielä osaa säädellä tarkkaavaisuuttaan.

– Yksivuotissynttäreillä hitti ovat usein paketit ja narut. Myöhemmin hiekka, vesi, kepit, muovailuvaha, pahvilaatikot ja kynät riittävät pitkälle. Parhaita ovat muunneltavat lelut, jotka haastavat lasta käyttämään omaa mielikuvitustaan.

– Rauhallista ruoanlaitto- tai lehdenselailuaikaa leluilla on usein turha yrittää ostaa. Vauvaa kiinnostaa eniten se, minkä kimpussa vanhempikin puuhaa: kaukosäädin, puhelin tai keittiövälineet.

Mitä vaikutuksia älypuhelimella on lapsen aivoihin?

– Vauvan näkökulmasta tabletti tai älypuhelin on vain vähän kehittyneempi virikelelu. Isompi vauva ja taapero voi tykätä vaikka katsella kuvia itsestään.

– Huolestuttavaa on, jos tabletti aina korvaa vuorovaikutuksen tai jokainen tylsä hetki täytetään audiovisuaalisella ilotulituksella. Jos taapero tottuu siihen, että viihdyke tulee aina nappia painamalla, hän ei ehkä opi sietämään tylsyyttä tai käyttämään mielikuvitustaan.