Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Milloin tieto siviilisäädystä ja lapsista kerrotaan?

Maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen ylläpitämässä väestötietojärjestelmässä on tietoa paitsi henkilöiden siviilisäädystä ja uskonnosta myös lapsista ja vanhemmista. Osaa tiedoista myydään yrityksille ja yksityisille, esimerkiksi maksullisen osoitepalvelun kautta.

Mitä tietoja voi kuka vain saada, rekisteripäällikkö Tuovi Kontio Uudenmaan maistraatista?

– Väestörekisterikeskus ylläpitää Osoitepalvelupuhelin- ja Osoitepalvelu.net-palveluita, joista se luovuttaa tietoja henkilön nykyisistä nimistä, osoitteesta ja elossa olosta. Henkilöllä on aina oikeus kieltää tietojensa luovutus näistä palveluista.

Miten muiden henkilötietojen antamista rajoitetaan?

– Väestötietojärjestelmä ei ole julkinen rekisteri, vaan maistraatit luovuttavat järjestelmästä tietoja lainsäädännön asettamissa rajoissa. Kun maistraatilta pyydetään tietoja, on ilmoitettava tietojen käyttötarkoitus sekä muut luovuttamiseen vaaditut seikat.

– Luovutus rajataan aina koskemaan ainoastaan käyttötarkoituksen kannalta tarpeellisia tietoja. Esimerkiksi sukuselvitystä tarvitaan perunkirjoitukseen ja kuolinpesän asioiden hoitoon. Tiedot luovutetaan maksullisina otteina. Tietoja on lupa käyttää ainoastaan ilmoitettuun ja otteeseen kirjattuun käyttötarkoitukseen.

Voiko henkilö selvittää, onko hänellä sisaruksia, joista ei tiedä?

– Mikäli haluaa tutkia omaa sukuaan, järjestelmästä voidaan luovuttaa tietoja edellyttäen, että henkilöt eivät ole asettaneet sukututkimuskieltoa.

– Tietoja ei luovuteta kenelle tahansa ulkopuoliselle. Edellytyksenä on, ettei ilmene perusteltua syytä epäillä tietojen ilmoitettua käyttötarkoitusta vaan löytyy asiallinen yhteys. Vaikka hakija esittäisikin hyväksyttävän käyttötarkoituksen, tietoja ei saa luovuttaa, jos luovuttamisen voidaan perustellusta syystä epäillä loukkaavan henkilön yksityisyyden suojaa.

Jääkö tietojen kyselyistä merkintä?

– Kyllä. Asiakkaan tilauksesta kirjataan väestötietojärjestelmään luovutettujen tietojen kohde, käyttötarkoitus ja luovutusajankohta sekä luovutettujen tietojen tilaajaa koskevat tiedot.

Milla Sallinen