Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä vaiheessa kaveri muuttuu ystäväksi?

Onko kaveri sama kuin ystävä, vai onko ystävyys jotenkin aidompi ja parempi ihmissuhteena kuin kaveruus? Onko kaveruuden ja ystävyyden määrittelyssä sittenkin kyse vain sanojen merkitysten pyörittelystä?

Koska kaveri muuttuu ystäväksi, Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch?

– Monet ihmiset mieltävät, että ystävyys ja kaveruus ovat eri asioita. Itsekin ajattelen niin, että ystävä on kaveria läheisempi henkilö.

Mikä tekee ihmisestä ystävän sen sijaan, että häntä kutsuisi kaveriksi?

– Keskeinen asia tässä on mielestäni luottamus ja sen määrä. Ehkä voisi kuvailla niin, että kaverin kanssa tehdään yhdessä asioita ja viihdytään vapaa-ajalla, mutta jos jotain todella vakavaa tapahtuu omassa elämässä, otetaan yhteyttä kaverin sijaan todelliseen ystävään.

– Ystävältä tietää saavansa apua, tukea ja ymmärrystä, oli kyseessä sitten mikä asia tahansa. Voi luottaa, että ystävä kuuntelee aina.

Kuinka monta ystävää ihminen tarvitsee elämäänsä ollakseen onnellinen ja tyytyväinen?

– Ei voi tietenkään antaa tarkkaa lukumäärää, koska ystävien tarve vaihtelee ihmisen sosiaalisuuden mukaan. Usein kuitenkin katsotaan, että todella läheisten ihmisten joukko koostuu monilla noin 5–10 ihmisestä. Tähän joukkoon kuuluvat oman elämän kaikkein tärkeimmät ihmissuhteet: puoliso, perheenjäsenet ja läheisimmät ystävät.

– Kovin laaja tämä ydinjoukko ei voi olla, sillä se olisi jo ajallisestikin mahdotonta. Syvällisen ja luottamuksellisen suhteen luominen ja ylläpitäminen vaativat aikaa.

– Kaikki eivät edes tunne tarvitsevansa elämäänsä ystäviä. Jotkut kokevat, että oma puoliso tai oma sisar tai veli ovat samalla myös läheisimpiä ystäviä.

Askarruttaako jokin asia? Lähetä kysymyksesi teema@lannenmedia.fi