Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi iho kuivuu tähän aikaan vuodesta?

Ilmojen viiletessä moni huomaa, että iho kuivuu ja huulet rohtuvat.

Miksi huulet rohtuvat pakkasella, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki?

– Pakkasilma on aina kuivaa ilmaa, ja huulten rohtuminen johtuu kuivasta ilmasta, kylmyydestä ja tuulisilla paikoilla tietysti myös tuulesta. Tuuli siirtää kosteutta pois ihon pinnalta. Huulten lisäksi myös suupielet saattavat lohkeilla.

– Huulia ei pidä nuoleskella eikä niitä kannata pitää kosteana, sillä kosteus haihtuu huulilta, mikä lisää lämmönhukkaa ja pahentaa huulten tilannetta pakkasessa. Pintaverenkierto supistuu kylmässä ilmassa, mikä edesauttaa ihon kuivumista. Ihosairauksissa ongelma on yleensä kuivuus, ja niin on talvellakin.

Millaista on pakkasihottuma?

– Pakkasihottuma, toiselta nimeltään kylmänokkosihottuma eli kylmäurtikaria tulee erityisesti kylmissä vesissä liikkuville ja paukkupakkasten aikaan. Se voi ilmetä myös, jos käsittelee kylmiä esineitä. Ihottuma tulee yleensä nuorille ja voi lieventyä iän myötä.

– Kylmänokkosihottuma on helppo todeta kotikonstein. Kun koskettaa jääpalalla ihoa, ja jos kosketuskohdalle nousee pahkura, on kyseessä kylmänokkosihottuma. Ihottumaa voi tulla kaikkialle vartaloon, mutta yleensä se tulee polviin ja reisiin tai käsiin.

– Paras keino on tietenkin ennaltaehkäisy eli oikeanlainen pukeutuminen ja kylmyyden välttäminen. Antihistamiini on liian rajua hoitoa näin pieneen vaivaan, eikä antihistamiinilla yleensä lääkitä kylmänokkosihottumaa.

Miksi silmiä kuivaa tähän aikaan vuodesta, Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa?

– Silmien kuivuus ei johdu kylmästä ulkoilmasta, vaan kuivasta sisäilmasta. Asuntojen lämmittäminen kuivattaa sisäilmaa. Ongelmasta pääsee eroon hankkimalla ilmankostuttimen.

Anna Ruohonen