Illallisen kokkaamisen vieraille ei tarvitse vaatia paljon vaivannäköä ja tuntien valmistautumista. Suoriudut mainiosti, kun yhdistelet toisiinsa sopivia aineksia.
Onnistunut seurusteluruoka täyttää vatsan juuri sopivasti ja jättää jälkeensä lempeän maun.
Pastareseptit luontuvat arjen kiireessäkin.
Yhden kattilan pasta on kätevä myös lomamatkoilla, joilla käytössä on rajallinen määrä keittoastioita ja levyjä, eikä majapaikasta löydy uunia laisinkaan.
Aineksia voi vaihdella ja käyttää esimerkiksi vihreää tankoparsaa parsa- ja kukkakaalin tilalla.
Kokeile myös eri pastamerkkejä ja -tyyppejä, jotta löydät omasi.
Yhden kattilan pasta-ateria
neljälle 1 parsakaa li 1 pieni kukkakaal i 3 valkosipulinkynt tä 250 g pastaa suol aa, mustapippuria (ke rmaa)
Huuhdo ja pilko parsa- ja kukkakaali. Pilko valkosipuli.
Keitä pastaa noin puolet ohjeajasta. Lisää sitten loput ainekset, suolaa ja mustapippuria. Tarkista, että pastan ja parsa- ja kukkakaalin kypsyys on al dente. Kaada sitten keitinvesi pois. Tarkista maku.
Halutessasi voit käyttää ruoassa myös kermaa, lisää se silloin loppuvaiheessa. Kuivattu tai tuore basilika sopivat myös ruokaan.
Raikas kasvis- yrttikuskus
neljälle 3 dl kuskusia 3 dl vettä 1 rkl rypsiöljyä ¾ t l suolaa 1 kesäkurpi tsa 1 kurkku ½ pkt k irsikkatomaatteja 1 punasipuli tuoretta korianteria tuoretta persiljaa 1 pkt fet ajuustoa rypsiöljyä suolaa sokeria 1 val kosipulinkynsi kuori ttuja auringonkukan- tai kurpitsansiemen iä
Valmista kuskus ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Sekoita irtonaiseksi.
Kuutioi pieneksi kesäkurpitsa, kurkku, tomaatti ja sipuli. Pilko yrtit hienoksi. Leikkaa feta paloiksi.
Kuullota kesäkurpitsakuutiot pannulla vähässä öljyssä, johon olet lisännyt valkosipulinkynnen, hieman suolaa ja sokeria.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja aseta laakealle tarjoiluvadille. Ripottele päälle siemeniä ja koristele halutessasi sitruunanlohkoilla.
Maukas pinaatti- tomaattipasta
neljälle 200–300 g tuoretta pinaattia 10–16 miniluumutoma attia 2 rkl rypsi- t ai oliiviöljyä suola a sokeria mustapippu ria 1 tlk (270 g) au rinkokuivattua tomaa ttia 3 dl ruokakerma a 1–1 ½ rkl basilika a 20–22 kerää taglia tellea
Huuhdo pinaatti. Pilko tomaatit muutamaan osaan.
Keitä pasta ohjeen mukaan. Sillä aikaa laita pannulle lämpiämään öljyä, hieman suolaa, sokeria ja mustapippuria. Hauduta pinaattia pari minuuttia, lisää sitten järjestyksessä aurinkokuivattu ja tuore tomaatti.
Lisää vielä kerma ja basilika, kuumenna ja tarkista maku. Ateria on täyteläinen maultaan ja väreiltään.
Mausteiset tofunuudelit
neljälle 2 pk t maustamatonta tofu a 2 vihreää paprikaa 2 pientä sipulia
Marinadi: 2 pientä sit ruunaa (kuori ja meh u) 5–8 valkosipulink ynttä 3–4 tl punaist a currytahnaa 1 dl r ypsi- tai oliiviöljy ä (1 kuivattu chilip alko ilman siemeniä) suolaa sokeria must apippuria 6 kerää nuudeleita
Lohko paprikat ja sipulit ja kuutioi tofu reilun kokoisiksi paloiksi. Pese sitruuna juuresharjalla ja raasta kuori hienolla terällä. Pilko valkosipuli.
Sekoita marinadin ainekset, lisää halutessasi myös pilkottu chilipalko.
Laita paprika, sipuli ja tofupalat marinoitumaan tunniksi, jos ehdit. Paista ne sitten marinadissa pannulla. Jätä paprika pureskeltavaksi, älä pehmennä liikaa.
Valmista samaan aikaan nuudelit ohjeen mukaan. Annostele tarjoiltavaksi.
Anna Pesonen-Smith