Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lemmikkitarvikkeillakin voi sisustaa

Kissa tarvitsee tähystys- ja raapimispaikkoja. Onko kiipeilypuu komistus vai kauhistus?

Tuija Alosen asuntoa ei tunnistaisi lemmikkikodiksi, ellei eteisessä olisi “huoneistossa lemmikkejä” -kylttiä ja pinoittain kuljetuskoreja.

Viisi burmankissaa ja kolme kääpiöpinseriä suorastaan naamioituvat huoneistoon, joka on sisustettu pelkistetysti harmaan, mustan ja valkoisen sävyillä.

Tarkemmin katsottuna huomaa, että koti on sisustettu lemmikeille.

Mustalla nahkasohvalla on harmaa-valkoisten tyynyjen seassa harmaa kissan peti. Graffitinharmaan takan edessä on sävy sävyyn koiran peti. Lisää tyynyjä ja iglun muotoisia mökkejä on lattioilla ja sängyssä.

Olohuoneessa ikkunan lähellä on katosta lattiaan ulottuva kiipeilypuu. Sen koreissa päivystävät 7-vuotias burmankissa Sessa ja sen 5-vuotias tytär Maria.

Keittiön yläkaapin päältä näkyvät ruskeat korvat. Kolmivuotias Mumma-kissa on loikannut sinne lämmittelemään.

Kissoille on neljä raapimapuuta ympäri huoneistoa. Ruokintapaikkojakin on kaksi, samoin hiekkalaatikoita. Koiraportti pitää koirat poissa makuuhuoneesta. Suomen kissaliiton tiedottaja Outi Vallenius on sitä mieltä, että kissan ehdoilla sisustettu koti on ihan tavallinen koti. Se on sisustettu asukkaille kissaa silmällä pitäen.

Sisäkissa tarvitsee paikkoja, joissa se saa tähystää, kiipeillä, leikkiä ja teroittaa kynsiään. Vallenius suosittelee lisäksi paikkaa, josta kissa voi katsella ulos. Jos mahdollista, sille voi tarjota pääsyn ulos omaan tarhaan tai lasitetulle parvekkeelle.

– Kiipeily- tai raapimapuu on hyvä olla olemassa. Nykyään on upeita sisustuselementtejä myös suoraan seinälle kiinnitettävinä, hän vihjaa.

Kiipeilypuu jakaa mielipiteet. Toisille se on kodin kaunistus, toisille kauhistus.

Kissa löytää kyllä tähystyspaikkansa ikkunalaudalta tai hyllyn päältä, jos muuta ei ole. Kynsien teroituksen takia kiipeily- tai raapimispuu on kuitenkin tarpeen. Muuten kissa raapii lempisohvasi tai tapettisi pilalle.

Hämeenlinnalaisen Tuija Alosen mielestä kiipeilypuu voi parhaimmillaan olla osa sisustusta. Hän on valinnut kotimaisen Catmaxin kiipeilypuun, johon saa sisustuksen sävyihin sointuvia huopapäällysteisiä lepotasoja ja koreja. Tuote on hintava, mutta monet pitävät sitä “kiipeilypuiden kuninkaallisena”. Persoonallisen kiipeilypuun voi toki valmistaa itsekin. Täyskorkeasta “luonnonpuusta” haaveilee Järvenpäässä asuva kissan- ja koiranomistaja Stiina Weckström .

– Näin kavereillani kissatelineen, joka oli rakennettu isosta puunrungosta. Osalle matkaa oli kiinnitetty köyttä. Lepotasot oli rakennettu muutaman katkaistun oksan päälle, hän kuvailee.

Vielä toistaiseksi Weckströmin kissat päivystävät kuitenkin naapurin rakentamassa, siirreltävässä kolmikerroksisessa telineessä. Värit ovat sisalköyden sävyä ja tummempaa ruskeaa.

Tuija Alonen ja Stiina Weckström tunnustavat olevansa sisustusihmisiä. He haluavat, että kotona on hillityn nättiä ja että materiaalit ovat sävy sävyyn.

Weckströmin mielestä lemmikkitarvikkeistakin voi tehdä sisustuselementin. Hän on esimerkiksi asetellut kukkien väliin ikkunalaudalle lampaantaljoja kissan pedeiksi.

– Leluja on tietenkin välillä ympäri taloa kuin lapsiperheessä ikään, ja petejä on siellä täällä, hän myöntää.

– Jos haluaa, että paikat ovat aina viimeisen päälle tip top, ei kannata ottaa lemmikkieläimiä, Alonen naurahtaa.

Omassa sisustuksessaan hän ei ole joutunut tekemään kompromisseja eläinten takia. Materiaalivalinnoilla pääsee jo pitkälle.

– Nahkasohva on hyvä. Aiemmat tekstiilipintaiset kalusteet tulivat raavittua pilalle, hän sanoo.

Myöskään koriste-esineitä ei kannata levitellä aivan minne ja miten tahansa, etteivät ne vahingossa putoa.

Kissattomien ihmisten on joskus vaikea käsittää, miksi kissojen annetaan kulkea ruokapöydällä.

Jotkut ovat sitä mieltä, että kissan saa kärsivällisellä koulutuksella pysymään pois pöydiltä – ainakin silloin, kun ihmiset ovat kotona. Toisista taas on söpöä, että kissa on siellä, missä ihmisetkin.

Weckströmin perheessä kissoille varattiin tila keittiöstä jo siinä vaiheessa, kun talon peruskorjausta suunniteltiin. Keittiötasosta tehtiin peräti viisi metriä pitkä. Toisessa päässä ovat tiskialtaat, toisessa kissojen ruokintapaikka.

– Aamiaispöytänä on saareke, jonka ympärillä on baarijakkarat. Kissat saavat istua jakkaralla, mutta tassua ei saa nostaa pöydälle, hän kertoo.

Alosen huushollissa kissat pysyvät poissa, kun pöytää katetaan vieraille.

– Mutta jos olen itsekseni aamukahvilla, minua ei haittaa, että pöydän toisessa päässä on kissa, hän sanoo.