Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnalainen valokuvataitelija Marjukka Vainio on poissa – Jälkeen jäi vaikuttava kuvallinen tuotanto

Hämeenlinnalainen valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Marjukka Vainio (1953) menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen lauantaina.

Vainio ehti juuri ennen kuolemaansa saada valmiiksi Maailmankaikkeus soi -näyttelynsä Ama galleryyn Helsinkiin.

Vainio ei päässyt näyttelynsä avajaisiin, mutta hän sanoi olevansa kiitollinen näyttelystä. Viimeisessä näyttelyssään Vainio palasi työskentelyssään luomisensa alkujuurille.

– Palaan 1980–1990 -luvuilla kehittämiini kokeellisiin väritekniikoihin sekä silloisten teosteni sisällöllisiin ja esteettisiin lähtökohtiin. Näyttelyssä on mukana kromogeenisia vedoksia, hopeagelatiini- ja pigmenttivedoksia. Usein lähtökohtana on hopeavärivalkaisutekniikalla tehty vedos. Siinä palaan valokuvauksen alkulähteille, valoon, kemiaan ja optisiin ilmiöihin, Vainio kertoi ennen näyttelyn avajaisia.

Näyttely on esillä 26. toukokuuta asti.

Lue myös: Maailmankaikkeus soi Marjukka Vainion uusimmissa teoksissa (2.5.2019)

Erityisesti kasvimaailma, elämän kiertokulku syntymästä kuihtumiseen ja kuolemaan innoitti Vainiota kuvallisessa kerronnassa. Hän tutki kuvissaan myös naamioitumista, kätkeytymistä ja erilaisuutta. Vainio halusi tunnistaa kauneuden, herkkyyden ja haurauden.

Vainiolla on ollut lukuisia näyttelyitä ja hänen teoksiaan on useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa kokoelmissa. Vainio sai uransa aikana myös useita palkintoja. Hän toimi valokuvataiteen taiteilijaprofessorina 2009–2014.