Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiayhtiöt tiesivät jo 1960-luvulla hiilidioksidin vaikutukset, mutta tiedot pimitettiin yleisöltä ja osakkeenomistajilta, väittää dokumentti

Ulkolinja: Suuri ilmastoskandaali

Jättimäiset energiayhtiöt olisivat voineet kääntää vaikutusvallallaan koko maailman vahvasti ilmastonmuutoksen torjuntaan viimeistään 1980-luvulla. Tietoa oli, mutta se pimitettiin.

Kutakuinkin tähän lähtökohtaan perustuu saksalainen, mutta pääasiassa Yhdysvaltoihin keskittyvä Suuri ilmastoskandaali. Dokumentti nostaa pahimmiksi ilmastopaholaisiksi Exxonin ja Shellin tapaiset yhtiöt. Väitteet perustuvat Greenpeace-taustaisen ympäristöjuristi Carroll Muffettin keräämään aineistoon.

Yhtiöt tekivät jo 1960-luvulla tutkimuksia hiilidioksidipäästöistä ja niiden vaikutuksista ilmakehään ja meriin. Dokumentin ja siinä haastateltujen entisten öljy-yhtiötyöntekijöiden mukaan ilmaston lämpeneminen otettiin huomioon esimerkiksi öljynporauslauttojen ja öljyputkistojen rakentamisessa. Suurelta yleisöltä ja osakkeenomistajilta tiedot pimitettiin taloudellisista syistä.

Konsultin lause tiivistää

Tärkein viesti on silti se, miten epäilyksen luominen toimii aseena.

Tiede pystyy harvoin osoittamaan monimutkaisen asiakokonaisuuden absoluuttista totuutta niin tarkasti, ettei mitään kysymysmerkkejä jää. Juuri tähän tarttuvat niin moraalisesti kyseenalaiset yhtiöt kuin monet ilmastoskeptikotkin, vaikka kyse on niin katastrofaalisia seurauksia sisältävästä ja todeksi osoitetusta asiasta kuin ilmastokriisi.

Oleellinen kilpistyy viestintäkonsultin lauseeseen: On helpompaa herättää epäilyksiä kuin vakuuttaa joku totuudesta.

On harmi, että dokumentti kadottaa lopulla suuntansa. Tekijöiden olisi kannattanut sukeltaa syvemmälle siihen, millaisia menetelmiä tiedon hämärtämiseen käytettiin – ja käytetään.

Sen ymmärtämiselle olisi tilaus.

TV1 torstai 8.8. klo 22.00