Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Radiodokumentin karu paljastus: Kun suomalainen vanhenee ulkomailla, hän on pitkälti oman onnensa nojassa

Saksassa asuva tyylikäs ja taiteellinen Tyyne-täti oli lapsena Riikka Rahin ihailun kohde. Miten kävi, kun yksin asunut Tyyne vanheni ja dementoitui? Rahi on tehnyt maailmalla vanhenevista suomalaisista radiodokumentin.

Aihe on tärkeä, mutta monet erilaiset puhujat tekevät ohjelmasta hajanaisen. Tärkein tulee esiin kirkkaasti: olet oman onnesi nojassa.

Jos sairastuneen vanhuksen saaminen hoitoon vaatii omaisilta sinnikkyyttä kotimaassa, niin monin verroin hankalampaa se voi olla ulkomailla. Kokemuksistaan kertoo myös Hannu , jonka isä kuoli Espanjassa. Hän pitää asioiden selvittämisestä vieraassa maassa karuna, kun apua ei paikallisen kielen ja byrokratian keskellä saanut oikein mistään. Yhdeksi päiväksi hän sai tulkin seurakunnan avulla.

Isänsä tuhkauurnan Hannu sai kuljetettua Suomeen, kun lentokentällä joustettiin, vaikka kuolintodistus puuttui. Uurna ja tuhkaustodistus Hannulla oli.

Paluu onnistuu harvoin

Suomen suurlähetystöt eivät auta sen paremmin hoitoon pääsyssä kuin kotimaahan palaamisessakaan. Paluu onnistuu vain harvoin ja vaatii varoja. Usein eri puolilla maailmaa olevat suomalaisseurakunnat ovat lähes ainoa paikka, johon voi tukeutua apua tarvitessaan. Aurinkorannikolla Espanjassa asuu noin 30 000 suomalaista, yksi heistä on maahan vuonna 1998 vaimonsa kanssa muuttanut Risto Huttunen . Hän opetteli heti espanjaa ja rekisteröityi maan terveys- ja sosiaalihuoltoon. Siitä huolimatta leskeksi jäänyt Risto on pitkälti suomalaisen seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöiden varassa.

Ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia on sisäministeriön arvion mukaan noin 300 000.

Radio Variaatio: Maailmalle unohdetut vanhukset: Yle Radio 1 sunnuntai 8.12. klo 18.00