Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistisairaus ei aina näy päälle päin – Sirpa Neittamo huomasi, että laskutehtävät alkoivat mennä pieleen

Sairaanhoitaja Sirpa Neittamo nautti työstään lasten teho-osastolla. Työura päättyi 56-vuotiaana Alzheimer-diagnoosiin.

– Laskutehtävät alkoivat mennä pieleen. Oli usein tunne, että tässä ei nyt jokin täsmää, hän kertoo.

Hänet lähetettiin muistitesteihin, joiden tulosta oli vaikea uskoa ja jota hän ei vieläkään täysin hyväksy. Sairastuminen surettaa ja hiukan pelottaakin. Ei voi tarkalleen tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Toistaiseksi Neittamolla on kaikki hyvin. Sairaus ei näy päällepäin, mutta kierroksia on pitänyt laskea.

– Toisinaan tulee tuntemuksia, että en ole ihan kartalla. Silloin itken ja soitan ystävilleni, hän kertoo.

Aluksi äidin sairaus hävetti

Terveysohjelma Akuutti kysyy, miksi yhä nuoremmilla muisti pätkii. Neittamon tapaan myös toinen päähenkilöistä sairastui vain hiukan yli 50-vuotiaana. Hänen sairautensa eteni nopeasti, eikä hän enää voi asua yksin kotona.

Sairastuneen 25-vuotias tytär kertoo ohjelmassa, miten hän aluksi häpesi äitinsä muistisairautta. Nykyään hän on ainoastaan surullinen. Hän tapaa “oikean” äitinsä vain unessa. Siellä äiti puhuu, ajaa autoa ja tekee tavallisia arjen asioita.

Alzheimerin tauti on yleisin muistisairauksista. Muistisairauteen viittaavia muutoksia saattaa näkyä aivoissa jo 20 – 30 vuotta ennen kuin diagnoosi saadaan. Toisaalta muutoksia ja sairastumisen alttiuteen viittaavia riskigeenejä on monilla meistä. Silti kaikki eivät sairastu.

Ohjelma ei vastaa suoraan siihen, miksi jo työikäiset sairastuvat.

Usein muistiongelmissa on kyse vain työkuormasta, ei sairaudesta. Ohjelma tarjoaa yksinkertaisia ja yllättäviä niksejä, joilla muistiaan voi jumpata.

Akuutti: Kun muisti katoaa, TV1 keskiviikko 11.12. klo 20.00