Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirja-arvio: Kiihkeä kesäpäivä Nasaretissa

Antti Heikkinen: Maaseudun tulevaisuus. WSOY 2019. 228 s.

Antti Heikkinen , joka kirjoittamisen lisäksi ehtii näytellä ja ohjata näytelmiä, dramatisoida, laulaa ja tehdä stand up -keikkoja, on julkaissut viidennen romaaninsa Maaseudun tulevaisuus .

Romaani kertoo yhden päivän aikana Nasaretin kylän historian ja tämän hetken sekä antaa viitteitä tulevasta. Komea kertomus kylän historiasta paikkaa hieman sijaintia sivummalla kaikesta muusta.

Erittäin vaiherikas päivä, joka huipentuu perinteisiin kylän kirkastusjuhliin, kerrotaan muutaman kyläläisen näkökulmasta. Päivään mahtuvat muun muassa susihavainto, yhden maatilan konkurssi, kadonnut rosvopaisti, puoli-julkkiksen kaappaus ja ampumavälikohtaus.

Työväentalon pelastaminen kapitalisteilta on vähintäänkin lähellä.

Mehevät hahmot, kuten vanhaemäntä Maire, tomera kesäkaupan myyjätyttö Kirsi sekä päänsä sekaisin saanut entinen kokki ja lottovoittaja Däni, tarjoavat lukijalle niin herkullisen henkilögallerian, etteivät kotimaiset tv-sarjat pysty samaan.

Nämä eläväiset tyypit löytyvät taatusti monista muistakin yhteisöistä kuin kuvitteellisesta Nasaretista.

Lukijan on helppo pysyä mukana ”kylänraitilla”, sillä kerronta on taidokasta. Niin päivä kuin tapahtumat etenevät useista näkökulmista huolimatta sutjakkaasti.

Henkilöiden historia ja asema yhteisössä sekä heidän keskinäiset suhteensa selviävät osin yllättävälläkin tavalla. Välienselvittelyyn perheen sisällä tai naapurien kesken eivät aina sanat riitä. Toimeliaisuus ja kyläläiset muovasivat lukukokemuksestani elokuvamaisen.

Mehukas sanankäyttö tekee tunnelmasta leppoisan, vaikka niin aiheina kuin teemoinakin romaanissa on monta isoa ja ajankohtaista asiaa.

Maatalouden haasteet eivät ole ainoa, mitä sivutaan. Vanhusten arki ja nuorten mahdollisuudet syrjäkylällä, omaishoitajuus sekä yleensäkin oman paikkansa etsiminen ja tilanteensa hyväksyminen ovat kieli-ilottelun joukossa tarjolla tuumittavaksi. Ne eivät kuitenkaan tee romaanista millään tavoin raskasta luettavaa.

Millainen tulevaisuus maaseudulla sitten voisi olla? Sitä ei ainakaan Nasaretin kirkastusjuhlille saapunut kansanedustaja kyennyt ratkaisemaan. Jäänee isomman joukon asiaksi.