Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni havahtuu ikääntymiseen hätkähtäen: yhtenä aamuna peilistä katsookin äiti – Psykologi kehottaa miettimään vanhenemisen hyviä puolia

Yle Radio Suomen kahdeksanosainen sarja käsittelee naisen ikääntymistä.

Naisia vanhuuden partaalla

Vaikka vanhuus ei ilmesty yhden yön aikana, havahtuu moni ikääntymiseen lähes hätkähtäen. Yhtenä aamuna peilistä tuijottaakin oma äiti, kun vielä eilen siellä näkyi tyttönen.

Ikääntyminen hiipii mukaan elämän keskellä, ja se tuntuu ja näkyy ihmisissä hyvin eri tavalla. Etenkin sairaudet ja vaivat saattavat korostaa vanhentumisen tuntua. Myös ulkonäkökeskeisille vanhuuden ensimmäiset merkit voivat olla raskaita huomata.

Toimittaja Riikka Rahin kahdeksanosaisen sarjan ensimmäisessä osassa Rahi keskustelee ikääntymisestä vanhenemisen tutkijan, psykologi Marja Saarenheimon kanssa.

Vaikka nykyään sanotaan, että 60 on uusi 40, ei asiaan joka paikassa suhtauduta noin.

– Eläkkeelle jäätyään erästä tuttavaani oli terveystarkastuksessa kohdeltu kuin pikkulasta. Eläkkeelle siirtyessään moni kokee menettävänsä uskottavuutensa. Yhteiskunnallinen status tipahtaa, ja se voi olla tosi kurjaa, Saarenheimo pohtii.

Kehitysvaiheet nivoutuvat toisiinsa

Ikääntymisessä on paradoksaalinen puoli: yhtäältä on sama ihminen kuin aina ennenkin, toisaalta ihan eri. Kun vuosirenkaita kertyy, nivoutuvat lapsuus, nuoruus, keski-ikä ja vanhenemisen ensi vuodet toisiinsa ja muovaavat ihmistä.

Marja Saarenheimo sanoo, että peilistä äitinsä kuvan löytämiseen kannattaa suhtautua rauhallisesti; voi miettiä, mitä hyviä puolia vanhenemisessa on.

– Sillä onhan niin, että jos hyvin käy, meistä tulee vanhoja, Saarenheimo muistuttaa.

Yle Radio Suomi klo 12.15