Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvataidearvio: Riikka Lenkkerin kuvissa yö on painava

Riikka Lenkkeri: Insomnia. Verkatehdas, Galleria Kone. 25.2. saakka.

Riikka Lenkkerin varma siveltimenjälki sekä täyteläinen värien ja kontrastien käyttö lennättävät ajatukset suoraan barokin Italiaan.

Raskaana poimuilevat lakanat, pimeän hämyssä kajastavat näkymät makuuhuoneista ja kaaoksen valtaamasta yöpöydästä ovat tunnelmaltaan juuri sitä, jonka jokainen unettomuudesta kärsinyt tuntee ja tunnistaa.

Galleria Koneen hämärä valaistus tukee ajatusta yön kapeista valokeiloista ja muistuttaa samalla renessanssin kirkkojen hämyä.

Lenkkeri tarkastelee teoksissaan unettomuutta lempeästi, mutta samalla tuoden näkyväksi nukkumatta jääneen yön painon. Se vyöryy katsojan eteen tyhjänä ammottavasta sängystä ja kietoutuneesta peitosta, kellonajasta, jolloin pitäisi jo nukkua sikeästi.

Se tuijottaa väsynein, punaisin silmin katsojaa.

Insomnia-näyttely on matka yöhön, mutta myös ihmisyyteen, nykyajan hektisyyteen ja jatkuvaan suorittamiseen. Suorittaminen alkaa valua jo yöhönkin, kun unta pitäisi valvoa ja mitata erilaisin älylaittein.

Unettomalle yö voi olla ahdistava, mutta Lenkkerin maalauksissa aika on pysähtynyt ja aamu on kaukana. Patjalla yhteen kietoutunut pari on saanut unenpäästä kiinni, sormet lomittuen, tiiviissä kosketuksessa.