Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esseearvio: Solnit kirkastaa yhteiskunnan epäterveitä rakenteita

Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita. Suom. Pauliina Vanhatalo. S&S 2019. 192 s.

Kirjat ovat yksi peruskivi suurissa yhteiskunnallisissa keskusteluissa. Rebecca Solnitin esseeteos Miehet selittävät minulle asioita on järeä tiili sukupuolten välisen epätasapainon näkyväksi tekemisessä.

On tärkeää tuoda esiin epäterveitä rakenteita, jotka ovat pitkään olleet normi ja joiden ongelmallisuus on siksi sivuutettu merkityksettömänä.

Paljon on tehty, mutta sukupuoliin ei edelleenkään suhtauduta tasaveroisesti. Naisen puheen arvo on yhä länsimaissakin edelleen pienempi kuin miehen.

Teos alkaa nimiesseellä, jossa Solnit kertoo, miten häntä vanhempi mies alkaa juhlissa luennoida hänelle “hyvin tärkeästä kirjasta”, jota ei kuitenkaan itse ole lukenut. Mies ei herkeä opettamasta silloinkaan, kun saa tietää Solnitin kirjoittaneen kyseisen teoksen.

Tämä esimerkki on keveimmästä päästä. Solnit etenee esseissään muuhun naisten sivuuttamiseen ja väkivallan kulttuurin ylläpitämiseen.

Esimerkiksi raiskausten torjuminen perustuu edelleen naisten vapauden rajoittamiseen. Naisia kehotetaan pysymään kotona, mutta miehille vastaavia rajoituksia ei esitetä saati että kehotettaisiin olemaan raiskaamatta.

Solnit kirjoittaa aiheesta kirkkaasti, kiihkottomasti ja perustellusti.

Pauliina Vanhatalon hienosti suomentama teos kertoo taitavasti asioista, joista on vaikea puhua. Solnitkin joutuu sanomaan ääneen itsestäänselvyyden: ei, kaikki miehet eivät ole osa ongelmaa. Kaikki naiset puolestaan eivät ole kiinnostuneita omista ihmisoikeuksistaan.

Kuitenkin yhteiskunta toimii tavalla, joka saa naiset epäilemään ja rajoittamaan itseään ja miehet kasvattamaan itseluottamuksensa jopa perustelemattomiin mittoihin. Lähtökohta on edelleen se, että mies tietää, mistä puhuu, mutta nainen ei.

Tämä sisäänrakennettu oletus rampauttaa koko yhteiskuntaa, ei vain naisia.

Solnit puhuu naisten asemasta, mutta lopulta kyse on kaikkien ihmisten perimmäisestä arvokkuudesta, ihmisyydestä ja oikeudesta puhua ja tulla nähdyksi yksilönä.

“Lähisuhdeväkivalta, miesselittäminen, raiskauskulttuuri ja seksuaalinen ylemmyydentunto ovat sanoja, joilla voimme määritellä uudelleen monen naisen päivittäin kokemaa maailmaa”, Solnit kirjoittaa.

Muutamassa vuosikymmenessä tasa-arvoasioissa on kuljettu pitkä matka. Taivalta riittää edelleen. Monessa maassa koetetaan nytkin heikentää esimerkiksi oikeutta aborttiin ja ehkäisyyn.

Yhdysvaltalaisena Solnit puhuu ennen kaikkea kotimaansa tilanteesta. Vaientamisen ja väheksynnän kokemukset ovat kuitenkin tuttuja pohjoismaalaisellekin.

Solnitin esseekokoelma tekee ongelmat näkyviksi, mutta on samalla toiveikas. Pienikin teko voi muuttaa asioita.