Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue tästä tärppejä: Loppukesällä ja syksyllä matkalle saattaa päästä edullisesti, vaikka hintaromahduksesta ei ole merkkejä

Sekä matkailuala että matkailijat ovat nyt odotuskannalla. Kun kriisi hellittää, suomalaiset suosivat todennäköisesti kotimaata. Toisaalta esimerkiksi Lissaboniin ja takaisin voi lentää 120 eurolla.

Pitkällä dieetillä tai paastolla oleva ihminen alkaa kieltäymyksensä jossain vaiheessa haaveilla ateriasta, jonka nauttii sitten, kun kurimus on ohi.

Sama pätee matkustuskieltoon. Moni suomalainen miettii jo matkakohteita loppukesälle ja syksylle. Oletus on, että lentojen ja majoitusten hinnat saattavat silloin olla hyvinkin edullisia.

Lähtökohtaisesti se ei pidä paikkaansa.

Ajasta ja paikasta riippuen ahkerasti hakuja tekevä omatoimimatkailija voi kuitenkin tehdä löytöjä. Esimerkiksi Lissaboniin saa halvimmillaan nettikaupasta meno-paluulentolipun noin 120 eurolla, mihin viisas kuluttaja ostaa kuitenkin lisämaksulla peruutusturvan.

Laskevatko vai nousevatko hinnat?

Sekä matkailijat että matkailuala ovat nyt odotustilassa. Siksi koronakriisin jälkeisestä tarjonnasta tai hintatasosta ei voi toistaiseksi tehdä tarkkoja arvioita.

– Sekin on epäselvää, mitä toimijoita tämän rytäkän jälkeen on enää pystyssä, muistuttaa Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

– Hintaspekulaatioissa on kaksi koulukuntaa. Toisen mukaan matkailijoita aletaan houkutella edullisilla hinnoilla. Toisella puolella tarkastellaan sen sijaan koko palveluketjua ja kysellään, millaisilla hinnoilla palveluja voidaan ylipäätään jatkossa ostaa maailmalta.

Mäki-Fränti muistuttaa, että esimerkiksi kriisin keskiössä olevat Italia ja Espanja ovat maailman johtavia matkailumaita. Niiden kansantalous on siinä määrin riippuvainen turismista, että ne varmasti tekevät kaikkensa saadakseen alan pian jaloilleen.

– Tuleva kesä on niissä kylläkin jo menetetty.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Aluksi mennään tuttuihin paikkoihin

Mitä luultavimmin suomalaiset suuntaavat kriisin hellitettyä ensin kotimaan kohteisiin.

– Omille mökeille varmasti mennään ja sukulaisia ja kavereita tapaamaan. Itse matkustan äidin luokse Pohjanmaalle heti, kun Uudenmaan eristys puretaan, Heli Mäki-Fränti tuumaa.

Jatko saattaa muistuttaa talviunilta heränneen nuoren karhun touhuja.

Aluksi pyöritään lähiympäristön tutuissa paikoissa, joista reviiriä laajennetaan vähitellen. Mieleen voi tulla vaikkapa parin päivän retki Kuopioon, Yyteriin tai saariston rengastielle. Sitten mennään kenties meren yli Baltian maihin sekä Ruotsiin ja Puolaan. Seikkaileminen itse kullekin uusissa eksoottisissa kohteissa ei liene ensimmäisenä mielessä.

Kotimaan suosiminen helpottaisi kotimaisten yrittäjien ahdinkoa, sillä muualta maailmasta tulevaa ryntäystä Suomi saa vielä odottaa.

Esimerkiksi Ylläksellä toimiva pieni boutique-hotelli ja ravintola Aurora Estate on taistellut olemassaolostaan viimeksi kuluneiden kolmen viikon ajan. Ensimmäiset isot ryhmät peruivat tulonsa 1. maaliskuuta, ja sen jälkeen saman tekivät kaikki yritysasiakkaat.

Nyt nuorten yrittäjien pitämä innovatiivinen yritys on keskittynyt myymään lahjakortteja verkkokaupastaan ja esittelemään Lappia Instagramissa.

Matkoja uskaltaa varata

Matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti korostaa, että matkoja voi ylipäätään varata, vaikka ihmiset ovat odottavassa mielentilassa. Varauksia on mahdollista myöhemmin perua, ja viimeistään lainsäädäntö suojelee matkaa suunnittelevia.

– Himmaamisen ei tosiaan ole sen kaltaisia syitä.

– Kyllä varauksia tehdäänkin. Eräs yrittäjä tässä juuri iloitsi, että asiakas oli varannut ryhmälle Kroatian-matkan syksyksi.

Noin 3 000 on vielä palaamassa

Toisinpäin matkatessa kehotus kuuluu: “Matkailija, palaa Suomeen!”

Tämä on ulkoministeriön viesti sellaisille maailmalla vielä oleville kansalaisille, joiden vakituinen elämä on Suomessa. Heitä kehotetaan palaamaan kotimaahan heti kun mahdollista.

Ministeriön ajankohtaisviestinnän perjantaisen tiedon mukaan tällaisia matkailijoita on vielä noin 3 000. Eniten matkustusilmoitusten tehneitä on Espanjassa, Yhdysvalloissa ja Thaimaassa.

– Luku ei ole tarkka. Se viittaa lähinnä suuruusluokkaan, kertoo sisältö- ja viestintäasiantuntija Petra Sarias.

– Läheskään kaikki matkailijat eivät ole tehneet matkustusilmoitusta, ja tilanne elää päivittäin. Viime viikolla ihmisiä on palannut kotimaahan aika paljon.

Ulkoministeriö voi tietyin ehdoin järjestää matkaajille maksullisia kotiutuslentoja.