Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rennolla otteella oopperaan – Antti Holma taluttaa podcast-sarjassaan kuulijansa lempeästi korkeakulttuurin pelättyyn linnakkeeseen

Ooppera ei ole ollenkaan vakava asia, jos oppaana on sellainen suosittujen, huumoripitoisten podcastien tekijä kuin Antti Holma. Hän on ahkera oopperassa kävijä ja taluttaa nyt kuulijansakin lempeästi tänne korkeakulttuurin pelättyyn linnakkeeseen.

Kynnys oopperaan lähtemiselle saattaa monille olla korkea, joten Holman kaltainen rento ja kansanomainen opas on enemmän kuin paikallaan. Hän lupaa auttaa ensikertalaista, jotta tämä ei joutuisi riskeeraamaan aikaansa ja rahojaan ja päätyisi lopulta katsomaan “jotain maailmanlopun jollotusta”.

Ennakkoluuloille kyytiä

Holma tasapainoilee kahden asian välillä. Hän purkaa oopperaan liittyviä ennakkoluuloja mutta antaa luvan myös inhota vanhoillisena pidettyä taidemuotoa.

Kahdeksanosaisessa podcast-sarjassa ruoditaan esimerkiksi oopperoiden tönkköjä juonia, välttämättömiä väliaikatarjoiluja ja kamalan kallista hintaa. Tiesittekö esimerkiksi, että Kansallisoopperan vuosittaisella tukisummalla jokainen suomalainen voisi saada tuotepaketin, jossa on litra laktoositonta kevytmaitoa, paketti lenkkimakkaraa, kuusi rullaa vessapaperia ja kaksi lakupatukkaa?

Holma opastaa kiinnostavimpien teosten ja parhaiden musiikkinumeroiden äärelle asiantuntevasti. Toisaalta hän vinkkaa, mikä olisi oikeanlainen ilme liian vaikean teoksen äärellä ja opastaa, miten otetaan huomaamatta pienet nokoset toisen näytöksen loppupuolella.

Arkisen ja ylevänyhdistelmä toistuu aihevalinnan ja käsittelytavan lisäksi äänimaailmassa. Se on hyvä sekoitus raitiovaunun kirskuntaa, vessan vetämisestä lähteviä ääniä, röyhtäilyjä ja Antti Holman miellyttävää puhe- ja lauluääntä sekä komeita katkelmia musiikkinumeroista.

Antti Holman oopperajuhlat: Yle Areena 9.6. alkaen