Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtarakenteet alkavat horjua Gileadissa – Suositun dystopiasarjan kolmas kausi jatkaa traagisella linjalla eikä se ole helpointa katsottavaa

Bruce Millerin ohjaamassa dystooppisessa sarjassa Yhdysvallat on tuhoutunut sisällissodan johdosta. Maan tilalle on perustettu Gilead, totalitaristinen yhteiskunta, jossa valtaa pitävät miehet.

Ympäristökatastrofien takia syntyvyys on laskenut, ja hedelmälliset naiset on pakotettu synnyttäjiksi jälkikasvua kaipaaville komentajille ja heidän vaimoilleen. Elämää ohjaavat uskonnolliset vakaumukset, järjestys ja valvonta.

Kolmas kausi jatkaa aiemmasta kausista tutulla traagisella linjalla. Toisella kaudella päähenkilö June Osborne (Elisabeth Moss) on synnyttänyt komentajalleen ja tämän vaimolle lapsen. Hän suostuttelee vaimon auttamaan lapsen pelastamisessa rajan ylitse Kanadaan. June voisi paeta itsekin miehensä Luken luokse, mutta päättää jäädä etsimään lastaan Hannahia Gileadiin.

Nyt Ylellä nähtävä kolmas kausi rikkoo Gileadin valtarakenteita. Junen läheiset rajan toisella puolella tekevät kaikkensa auttaakseen Gileadin pakolaisia. June jatkaa juonimistaan komentajien katseen alla ja edistää vastarintaliikettä. Dystopian romahtaminen alkaa, ja sarjan päätös aiheuttaa vastarintaliikettä kannattaville riemunkiljahduksia.

Tunnelma pysyy jännittävänä

Sarja perustuu Margaret Atwoodin samannimiseen romaaniin, joka on julkaistu vuonna 1985. Nykypäivään sijoittuva sarja ja kirja kulkevat onnistuneesti käsi kädessä. Tunnelma pysyy jännittävänä, tosin osa Junen runollisista ajatuksista on karsittu televisioversiossa tiiviimmiksi.

Yhteiskunnallinen teema on pelottava, sillä sen voisi pahimmassa tapauksessa kuvitella tapahtuvan tosielämässä. Sarja ei ole helpointa katsottavaa, ja jaksot herättävät tunteita epätoivosta voitonriemuun.

The Handmade’s Tale – Orjattaresi: Yle Teema & Fem klo 21.45 ja Yle Areena