Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio: Muotokuvia nerokkaista juonittelijoista

Poikkeustilan vuoksi elokuvapalstalla käsitellään suoratoistopalvelu Netflixin tarjontaa lajityypeittäin. Viikon top viisi -sarjassa ovat vuorossa henkilökuvat.

Lincoln (2012)

Poliitikot nousevat historian kaapin päälle seuraamalla arvokkaita periaatteitaan. Yhdysvaltojen orjuuden lopettanut presidentti Abraham Lincoln täyttää ehdon, mutta Steven Spielbergin hauskassa draamassa hän paljastuu myös taitavaksi valtapeluriksi.

Sisällissodan riehuessa Lincoln ajaa maata jakavaa lakia, joka pitäisi saada läpi ennen häämöttävää rauhaa. Hanke sisältää niin poliittisia kuin valtio-oikeudellisia miinoja.

Puisevasta aiheesta aukeaa hilpeä ja älykäs tutkielma suositun valtiomiehen nerokkuudesta. Juonitellessaan arvokkaan asian puolesta Lincoln pitää tiukasti huolta toimien laillisuudesta.

Daniel Day-Lewis sai pinnanalaisesta huumoristaan ansaitun Oscarin.

Rautarouva (2011)

Britannian konservatiivinen pääministeri Margaret Thatcher on poliittisille vastustajilleen edelleen kirosana. Phyllida Lloydin myötätuntoisessa muotokuvassa kovien otteiden taustalla ovat kotoa perityt arvot ja pioneerin rooli.

Kauppiaan tytär oppii taistelemaan pienestä pitäen. Pärjätäkseen miesten hallitsemassa politiikassa naisen oli tehtävä se erityisen tinkimättömästi niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä areenoilla.

Kunnianhimo ja ura nielevät muun sinänsä keskiluokkaisen elämän. Ehdoitta tukevan aviomiehen jäämistä liian vähälle Thatcher joutuu tuskailemaan lopun ikänsä.

Monisävyisestä luonneroolista kasvaa yksi Meryl Streepin parhaista.

Ray (2004)

Menestyksellä on hintansa, jota maksavat usein lähimmäisetkin. Sokea bluestähti Ray Charles kokee kolikon molemmat puolet lajikaavamaisessa, mutta Jamie Foxxin vimmaisen roolin syventämässä historiikissa.

Köyhällä lahjakkuudella riittää esteitä syvän etelän rasismista fyysiseen vammaan ja häikäilemättömään bisnekseen. Oman tien löytäminenkin vie aikansa, mutta hapuilusta kasvaa raja-aitoja kaatanut musiikin värikäs moniottelija.

Päämäärätietoisuudella on pimeä puolensa: naisten hyväksikäyttö ja yleensä itsekeskeisyys. Rayn ja musiikin väliin ei mahdu viime kädessä mikään.

Hieno taiteilija on aika kehno ihminen. Eikä se häntä edes vaivaa.

Gandhi (1982)

Intian itsenäistymistaistelun keula Mahatma Gandhi on maailmanparantajien supersankari. Kansainvälisesti kokenut lakimies johti sadat miljoonat kansalaiset väkivallattomaan vastarintaan brittihallintoa vastaan.

Eettinen suoraselkäisyys osoittautui strategiseksi neroudeksi.

Yllättynyt imperiumi ei kehdannut tukahduttaa hiljaista kapinointia verisesti.

Richard Attenboroughin ylistystä historian ykköshipille puuduttaa yllätyksettömyys ja särötön ihailu. Gandhin henkistä suuruutta korostaa brittihallinnon alleviivattu typeryys.

Hindujen ja muslimien välisen vihanpidon taltuttamisessa Gandhi ei onnistunut. Hänet murhaa oma eli hindukiihkoilija.

8 Mile (2002)

Kansaiväliset rappaajat tapaavat olla afroamerikkalaisia suurkaupunkien slummien kasvatteja. Sieltä lähti myös hiphoptähti Eminem, mutta hän sattuu olemaan valkoihoinen.

Ulkopuolisuus kiertyykin ydinteemaksi uran varhaisvuosien muotokuvassa. Esiintymistä hermoileva epävarma nuorukainen joutuu mustien hallitsemassa alakulttuurissa vähättelyn ja pilkan kohteeksi, vaikka valkkupoika on muuten samanlaisista oloista.

Populaarimusiikin taustat aukeavat karhealla realismilla aidoissa miljöissä vailla rockelokuvien kliseitä. Eminem esittää itseään onnistuneesti. Palefacen vapaasti kääntämät sanoitukset ovat itsenäistä raplyriikkaa.