Kiekko Urheilu

Antti Pennasen mukaan HPK-pelaajien aika MM-joukkueessa ei ollut vielä

Kristian Kuusela pelaa uransa ensimmäiset MM-kisat 36-vuotiaana. Konkarihyökkääjä uskoo, että ilman NHL-tähtiäkin on mahdollista menestyä.
Tapparan monivuotinen tähtihyökkääjä Kristian Kuusela oli Liigan välierissä vaikea pideltävä HPK:n Niclas Almarille. Kuva: Riku Hasari
Tapparan monivuotinen tähtihyökkääjä Kristian Kuusela oli Liigan välierissä vaikea pideltävä HPK:n Niclas Almarille. Kuva: Riku Hasari

Harva pelaaja voi sanoa pelanneensa 36-vuotiaana uransa parasta kautta, mutta Tapparan Kristian Kuusela voi.

Vaikka Kuusela ja Tappara joutuivat taipumaan HPK:lle välierissä, Kuusela nousi välieräsarjassa kaikkien aikojen parhaaksi pistemieheksi Liigan pudotuspelien historiassa.

Runkosarjassa hän keräsi uransa toiseksi kovimman pistemääränsä 19+35=54, mutta kokonaisuus oli Kuuselan mielestä uran paras – ja nyt siitä on kiitoksena myös paikka MM-joukkueessa.

– Todella hyvä ja ylpeä mieli tuli omasta työstä, että kisapaikan sai. Mutta ei kai sillä ole väliä koska se tulee ja miten, Kuusela hymyili Helsingissä ennen joukkueen lähtöä Slovakian MM-turnaukseen.

 

Maajoukkueen ympärillä on ollut paljon keskustelua runsaista NHL-tähtipelaajien poissaoloista.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalosen nippu on kuitenkin pelannut valmistavissa otteluissa vahvasti ja voittanut seitsemän peliä yhdeksästä.

Kuusela on sitä mieltä, että seksikkäillä nimilistoilla ei voiteta MM-kisoissa yhtään ottelua.

– Enemmän kyse on siitä miten tämä ryhmä toimii. Kun on ollut mukana Leijonien mukana nyt kaksi viikkoa, on huomannut, että joukkueessa on ollut ennakkoluuloton asenne joka peliin. Se on tullut pakottamatta ja itsestään, Kuusela sanoi.

– Siitä voittavat joukkueet yleensä rakentuvat, kun jokainen innostuu jokaisesta hetkestä. Siinä suhteessa menemme nähdäkseni korkealla tasolla.

 

Maajoukkueessa tunnit ja päivät ovat huomattavasti enemmän kortilla kuin seurajoukkueessa, jossa prosessin kehittymiseen on käytössä kuukausia yhteistä aikaa.

Maajoukkueessa prosessia on pystyttävä kiihdyttämään, että voittava toiminta saadaan esiin.

– Pelitavan pitää olla selkeä, että sen voi pelaajana nopeammin omaksua. Tietysti myös pelaajien innostuminen on iso asia, että mitä henkisesti jokainen on valmis tuomaan joukkueelle, Kuusela niputti.

Roolitukset tulevat olemaan Leijonissa iso asia. Joukkue on rakennettu päävalmentaja Jukka Jalosen mukaan niin, että joukkueessa ylivoima- ja alivoimavastuut on jaettu selkeästi.

Kuusela on samaa mieltä.

– Tuntuu, että jokainen vetää köyttä yhtä paljon. Pelaajista on saatu erilaisia ja omia vahvuuksia käyttöön ja se on iso asia myös valmennukselle.

 

Kuuselan mielestä MM-turnauksessa paljon ratkeaa myös siihen, miten hyvin joukkue pystyy ryhmäytymään ja heittäytymään toisilleen.

Siitä asiasta Kuusela ei kuitenkaan kanna huolta – päinvastoin.

– Ryhmädynamiikka on toiminut, eikä sitä ole tarvinnut väkisin vääntää. Se on ollut tässä ryhmässä niin hyvää, että se on jopa hämmästyttänyt, Kuusela totesi.

Tavoitteita maajoukkueessa ei ole vielä asetettu.

– Menemme peli kerrallaan, mutta jokaista lähdetään voittamaan. Ja sen tämä joukkue on osoittanut, että se pystyy taistelemaan joka pelissä voitosta. HäSa

Päivän lehti

13.7.2020