Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Kaikki ei ollutkaan sopuisasti ja hyvin – Noora Rädyn jättäminen ulos olympiajoukkueesta on Pasi Mustoselta outo päätös ja riski

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että HPK:n naisten liigajoukkueessa pelannut Noora Räty jätettiin tylysti ulos olympiajoukkueesta. Päävalmentaja Pasi Mustonen ei kiistänyt asiaa. Hämeen Sanomien Samuel Savolaisen mielestä päätös ei ole ikävä vain Rädylle – vaan se aiheuttaa häiriötekijän koko olympiajoukkueelle.

Naisleijonien viime kuukausien tulikivenkatkuisinta puheenaihetta ei ole vaikeaa nimetä. Pasi Mustosen ja Noora Rädyn välillä esiintyneet ja julkisuudessa tiheästi olleet käänteet ovat muistuttaneet kuin saippuaoopperaa.

Välillä päävalmentaja on joutunut pyytämään Rädyltä anteeksi, kun hän sotkeutui omiin sanoihinsa syyttäessään Rätyä opetusministerin lainsäädännön rikkomisesta apurahoihin viitaten Rädyn kieltäytyessä MM-kisapestistä. Asiassa oli se ongelma, että opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola totesi, ettei sellaista lainsäädäntöä ole olemassakaan. Mustonen myönsi kyllä myöhemmin virheensä, pisteet siitä, mutta monta muutakin asiaa matkan varrella on tapahtunut. Ei Rätykään tilanteessa osaton ole.

Asian piti olla kuitattu ja kaiken piti olla hyvin julkisissa puheissa, kun Räty kutsuttiin Naisleijonien olympialeirille – mutta nyt alkaa näyttää siltä, että kaikki ei ollutkaan ihan niin hyvin kuin väitettiin ja kaikki haavat eivät ilmeisesti olleet umpeutuneet.

Ilta-Sanomat nimittäin pudotti tiistaina uutisen, jonka mukaan Rätyä ei olisi valittu olympiajoukkueeseen.

Näissä asioissa on harvoin savua ilman tulta, eikä Ilta-Sanomien tavoittama Mustonen myöskään asiaa kiistänyt vaan toisti papukaijan tavoin, että ”torstaina on lehdistötilaisuus”, jossa asia lopulta varmistuu.

On sanomattakin selvää, että maajoukkueen päävalmentajalla on oikeus valita joukkueensa.

Rädyn tapaus on kuitenkin niin poikkeuksellinen kaikkine eri käänteineen, että herää kysymys, onko asian taustalla ollut jotain muuta kuin tyypilliseen valintaprosessiin kuuluu.

Onko kyse Rädyn tasosta vai Rädyn persoonasta? Onko kyse Rädyn egosta vai Mustosen egosta? Ja oliko Rädyn kutsuminen olympialeirille lopulta vain jonkinlainen PR-performanssi? Onko Räty Mustosen mielestä häiriöksi joukkueelle, mutta tuliko hän kuitenkin aiheuttaneeksi päätöksellä kuitenkin itse enemmän häiriötä?

Näiltä kysymyksiltä on vaikeaa välttyä, kun Rädyn taso maalivahtina on tiedossa.

Häntä voi pitää Suomen jääkiekkohistorian menestyneimpänä naismaajoukkuevahtina, joka oli osaltaan torjumassa lähes Suomen maailmanmestaruuteen saakka kotikisoissa 2019 ja oli tälläkin kaudella HPK:n maalilla loistava. Vaikka valmentajien valinnoissa on usein muitakin asioita punnittavina, on Rädyn osaaminen kuitenkin painavaa valuuttaa sekin.

Voisi pitää lähes selviönä, että tämänkaltaisen maalivahdin kanssa Suomi haluaisi mieluummin lähteä – kuin olla lähtemättä – ulosmittaamaan mahdollisuuksiaan kaikkien aikojen kirkkainta olympiamitalia tavoitellessaan.

Moni on jo ihmetellyt kovaan ääneen Mustosen ratkaisua. Ainakin se, että julkisuuteen vakuuteltiin Rädyn ja Mustosen välisestä sovusta, asettuu nyt uuteen valoon.

Voi myös ajatella, että päätös on ikävä Rädyn kannalta – mutta voi myös ajatella sen olevan ikävä koko joukkueelle. Ainakin ison riskin Mustonen nyt ottaa.

Puhutaan kuitenkin isoista asioista – olympiamitaleista ja niiden väreistä. Lähtökohdat eivät kuitenkaan ole nyt joukkuetta ympäröivän ilmapiirin kannalta parhaita mahdollisia, vaikka kuinka ajattelisi, että kriisit yhtenäistävät joukkuetta. Kaikki varmasti silti yrittävät parhaansa ja kaikesta huolimatta Naisleijonat ovat lähtökohtaisesti yksi Suomen varmimmista olympiamitalisteista.

Nyt kuitenkin todennäköiselle ykkösmaalivahdille Anni Keisalallekin aiheutuu epäreilu tilanne, sillä haluttiin tai ei, moni tulee nyt ajattelemaan, että mitenhän Räty olisi hänen paikallaan pelannut. Olisiko joukkueelle ollut pahaksi muutenkaan se, että sen maalivahtiosastolle olisi muodostunut selkeämpi kilpailutilanne, joka yleensä potkii maalivahtejakin parempiin suorituksiin?

Ja sen verran, kun jääkiekkomaajoukkueen taustoilta on kuulunut, ainakaan Keisalan ja Rädyn välillä ei ole mitään keskinäisiä ongelmia – vaan lähinnä päinvastoin, he tulevat oikein hyvin juttuun.

Ilta-Sanomien uutisen valossa jää entistä enemmän pohtimaan, että ongelmia on ollut jossain muualla.

Paitsi, että joukkueesta puuttuu nyt Rädyn kaltainen huippumaalivahti, joukkueesta saattaa jäädä puuttumaan nyt seesteinen ilmapiiri.

Joukkueen ympärille aiheutettiin myös nyt iso häiriötekijä. Vaikka Mustonen olisi valinnassaan kuinka miettinyt ryhmädynaamisia tekijöitä, myös hän tuli nyt päätöksellään niihin kitkaa aiheuttaneeksi.

On nimittäin aivan varmaa, että jos – tai kun – Rädyn nimi puuttuu torstaina julkaistavasta joukkueesta, silloin eniten tulee puhuttamaan valitun joukkueen sijaan se pelaaja, jota sinne ei valittu.