Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Kojonkoski nimettiin mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajaksi, Antti Kuismasta yhdistetyn maajoukkuevalmentaja

Kokenut ja menestynyt valmentaja haluaa mäkihypyn ja yhdistetyn lajiväen parantavan yhteistyötään ja aikoo johtaa kokonaisuutta enemmän tuulipuku kuin kauluspaita päällä.

Suomen Hiihtoliitto julkaisi keskiviikkona Mika Kojonkosken lajijohtajasopimuksen, jonka puitteissa hän ottaa vastuulleen mäkihypyn ja yhdistetyn valmennus- ja koulutusjärjestelmän rakentamisen.

Kojonkoski on toiminut urallaan muun muassa Itävallan, Suomen ja Norjan mäkihyppymaajoukkueiden päävalmentajana ja palaa 20 vuoden jälkeen Hiihtoliiton leipiin.

Kojonkoski lähti Suomen päävalmentajan paikalta Norjaan 2002 ja jätti Suomen maajoukkueen päävalmentajan tehtävän Tommi Nikuselle, jonka aikana suomalaishyppääjät menestyivät vielä erinomaisesti. Viime vuosina ilonaiheisiin ovat lukeutuneet toiselle kierrokselle pääsemiset.

Hämeen Sanomissa julkaistiin pääsiäisenä 15.4.22 Mika ja Ulla Kojonkosken haastattelu. Pääset lukemaan haastattelun tästä.

Onko kenttäväen tahto ollut saada Kojonkosken tapainen meritoitunut tekijä tehtävään johtamaan paluuta menestysuralle?

–  Viimeiset yli kymmenen vuotta on ollut kohtuullisen heikkoa menestystä, joten kenttäväellä on herkkyys ja halu muutokselle, Kojonkoski aloitti urakkansa ruotimisen STT:lle tiedotustilaisuuden virallisen osuuden jälkeen.

–  Mitä olen keskustellut valmentajien kanssa, olen saanut poikkeuksellisen hyvän tuen. Ratkaisevaa oli myös se, että edelliset maajoukkuevalmentajat Lauri Hakola ja Janne Väätäinen pitivät sitä (lajijohtajan palkkaamista) oman jatkamisen edellytyksenä.

Väätäinen jatkaa edelleen mäkimiesten päävalmentajana.

–  Uskoisin, että suomalaisen mäkihypyn tekijät ovat isolla rintamalla pyrkimässä uuteen nousuun ja valmiit laittamaan lusikkansa yhteiseen soppaan. Nyt ei ole kysymys vain Mika Kojonkosken show’sta, vaan yhdessä haemme parempia tapoja toimia, Kojonkoski sanoi.

Valmentajan sielu ja solu

Antti Kuisma nimettiin yhdistetyn miesten maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Petter Kukkosta tehtävässä seuraava Kuisma on valmentanut 12 vuoden ajan nuorten maajoukkueessa.

Kojonkosken siipien suojissa mäkihyppy ja yhdistetty aikovat tiivistää yhteistyötään harjoittelussa ja välinekehityksessä. Kojonkoski myöntää Suomen jääneen jälkeen mäkihypyn välinekehityksessä.

–  Kyse on muustakin kuin hyppyhaalareista, joihin keskustelu keskittyy. Välinekehitykseen liittyvät myös suksi, side, mono ja monoon laitettava kiila, lajijohtaja avasi.

Onko lajijohtaja enemmän kauluspaita vai tuulipuku päällä?

–  Vähemmän olen kauluspaita päällä. Kiinan-projektissa huomasin, että mitä lähempänä olen tekemistä, sitä enemmän nautin. On mahdollista tehdä konkreettisia asioita ja muutosta. Siinä tuli uudestaan esiin, että minun sielu ja solu ovat valmentajan sielu ja solu,

Kojonkoski avasi Kiinan mäkihypyn olympiaprojektin aikana tekemiään havaintoja.

Kojonkoski ei siis aio jähmettyä “toimistokerrokseen”.

–  Yhteisten keskustelujen jälkeen päädyttiin lajijohtajan rooliin, joka on kädet savessa -lajijohtajan rooli. Yritän kädet savessa auttaa meidän valmentajia ja olla tuulipuku päällä.