Urheilu

50 metrin selkäuintikultaan yltänyt Niko Mäkelä: "Olo on vapautunut"

Riihimäen Uimaseuran uimari jätti muut yli puolen sekunnin päähän vaikka ui 20 metriä kiinni rataköydessä.
Niko Mäkelä sai loistavan alun uinnin SM-viikonlopulle. Kuva: Pirjo Lappalainen
Niko Mäkelä sai loistavan alun uinnin SM-viikonlopulle. Kuva: Pirjo Lappalainen

Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelä avasi vahvasti uinnin pitkän radan SM-kilpailut Espoossa. Mäkelä otti avauspäivänä uransa neljännen ja pitkien ratojen kolmannen aikuisten suomenmestaruutensa, kun hän ehti yli puolen sekunnin erolla voittoon 50 metrin selkäuinnissa. Mäkelän aika oli 26,41.

SM-hopealle ui Oulun Uintia edustava Miro Vasko (26,92) ennen TaTu Tampereen Roope Kastarista (26,99).

Espoossa kilpaillaan ulkoaltaassa, SM-tasolla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1987.

– Olo on vapautunut. Tämä oli minulle näiden kisojen stressaavin laji. Tiesin, että minulla on mahdollisuudet tulla tosi kovaa, jos pysyn rataköysistä irti. Ulkoaltailla ollaan aina vähän olojen armoilla ja lopussa kävin pari kertaa köysissä. Vauhti pysyi kuitenkin sen verran kovana, että olin maalissa ykkösenä, Mäkelä kertoi tuoreeltaan mestaruuden jälkeen.

Parikymppinen riihimäkeläinen on uinut ulkoaltaassa harvakseltaan.

– Tämä oli nopeasti laskettuna neljäs ulkoallaskilpailu. Siitä ei ole niin paljon kokemusta kuin toivoisi, mutta täällä Leppävaarassa on loistavat olot. Täällä kisaa mielellään myös ulkona, Mäkelä vakuutti.

Ulkona kilpailtaessa myös tuulen merkitys voi korostua. Mäkelän mukaan hänen starteissaan ei kuitenkaan juurikaan tuullut.

– Uinnin aika oli hyvin tyyntä. Esimerkiksi rintauinnissa, jossa noustaan korkealle vedestä, vastatuuli nappaa aika tiukasti kiinni. Ja myötätuuli tietysti myös.

Mäkelän urakka on Espoossa vasta alussa. Hän jatkaa kilpailuja perjantaina 100 metrin vapaauinnilla, lauantaina ovat vuorossa 100 metrin selkäuinti ja 50 metrin perhosuinti ja sunnuntain päätöspäivänä 100 metrin perhosuinti ja 50 metrin vapaauinti. Avauspäivän onnistuminen antaa uimarille hyvän potkun loppukilpailuja ajatellen.

– Kevät on ollut sekä henkisesti että fyysisesti raskas, joten tämä antaa loppukisoille luottavaisen olon. Uskon, että tämä vielä tästä paranee, kun pääsen mahalleni uimaan.

Mitali on mielessä nuorella miehellä myös loppuviikon aikana.

– Kyllä se on. Nämä ovat kauden päätöskilpailuni, joten pyrin siihen, että otan mukaani mahdollisimman monta pellinpätkää, Mäkelä suunnitteli.

Riihimäen Uimaseuran päävalmentaja Aleksi Rajansuo oli tyytyväinen sekä Mäkelän alkueräuintiin että suomenmestaruuden tuoneeseen loppukilpailuun. Myös valmentaja nosti esiin ulkoaltaan merkityksen varsinkin selkäuintiin.

– Täällä on ollut aurinkoinen sää, joten suunnistaminen on vähän hankalaa, koska uimareilla ei ole mitään kiintopistettä. Nikolle kävi niin, että ensimmäiset 30 metriä meni oikein hyvin, mutta sen jälkeen hän ajautui oikeaan rataköyteen ja ui siinä kiinni loppumatkan. Se hidasti pikkuisen vauhtia, Rajansuo sanoi.

Valmentajan arvion mukaan Mäkelä olisi ehtinyt osumitta ennätyksensä 26,10 tuntumaan, mutta Jani Sievisen suomenennätys 25,99 olisi todennäköisesti vielä jäänyt ohittamatta. Mäkelä alittanee uintilegendan ennätyksen kuitenkin jossain vaiheessa.

– Ehkä siihen ei olisi vielä riittänyt, mutta hyvin lähelle. Uskon, että se on täysin mahdollinen jo ensi vuonna, kun on uusi pitkän radan kausi. Ennätys on kuitenkin parantunut vuoden aikana pitkässä altaassa yli puoli sekuntia, eikä matkaa ole enää kuin noin kymmenys, Rajansuo arvioi. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020