Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kultaunelma sammui välierään

26 vuotta ja jatkuu edelleen.

Suomesta ei ollut päättämään lähes kolme vuosikymmentä kestänyttä jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuiden isäntämaan kuivaa kautta. Edellisen kerran MM-kultaa kotijäällään voitti vuonna 1986 silloinen Neuvostoliitto. Suomen unelman tuhosi Venäjä, joka meni Jevgeni Malkinin johdolla loppuotteluun maalein 6–2 (2–1, 2–0, 2–1).

Pittsburghin paidassa tämän kauden NHL-liigan runkosarjan pistepörssin voittanut Malkin oli lauantaina pitelemätön. Suomi aloitti erinomaisesti ja meni Janne Niskalan maalilla 1–0-johtoon, mutta erän lopussa Malkin iski kahdesti. Lopulta isokokoinen sentteri iski venäläisille vielä 4–1-maalin.

– Teimme kovasti töitä 60 minuuttia ja pelasimme hyvin alun viidentoista minuutin jälkeen. Meillä on hyvä joukkue ja mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus. Onneksi sain tehtyä maaleja, Malkin jutteli kansainvälisen median haastattelussa ottelun jälkeen.

Hän loukkasi toisessa erässä kättään törmättyään kaukalon laitaan. Mies poistui hetkeksi pukusuojaan, mutta palasi saman erän aikana kentälle tekemään kolmannen maalinsa.

– Satutin vähän vasenta kättäni, mutta onneksi se ei mennyt pahasti. Sunnuntain finaaliin on onneksi vähän aikaa, ja pystyn varmasti pelaamaan, Malkin sanoi.

Henkinen yliote

Suomen avausmaalin tehnyt Niskala oli sitä mieltä, että Venäjä sai Malkinin kahden ensimmäisen maalin jälkeen henkisen yliotteen kisaisännistä.

– Emme vain päässeet enää omalle tasollemme. Saimme hyvän lähdön, mutta jostain syystä pelimme hiipui. Venäjällä on kova joukkue, ja se pystyi parantamaan alun jälkeen.

– Meillä jäi kiekko aika paljon keskialueelle, josta Venäjä pääsi kääntämään. Meidän olisi pitänyt vain pelata syvään, mutta emme saaneet alun jälkeen rentoutta peliimme, puolustaja kertasi.

Suomella oli toisessa erässä 2–1-tilanteessa vielä maalipaikkoja tulla tasoihin, mutta Venäjän maalivahti Semyon Varlamov pelasi lauantaina hienon ottelun. Esimerkiksi Leo Komarovilla oli huippupaikka tasoitukseen, mutta KHL-liigan tämän vuoden mestari ei onnistunut.

Malkinin lisäksi Venäjältä onnistui maalinteossa Aleksander Ovetshkin, Denis Kokarev ja Sergei Shirokov (1+1).

”Meillä oli mahdollisuus”

Suomen ykkösketjussa aloittanut ja Niko Kapasen kolmosketjussa ottelun lopettanut Jussi Jokinen oli muden tapaan allapäin ottelun jälkeen.

– Nyt on huono fiilis. Meillä oli mahdollisuus päästä pelaamaan MM-kultamitalista, mutta emme pystyneet sitä käyttämään. Venäjä oli tänään paikoissaan todella tehokas. Me taas emme pystyneet käyttämään omiamme varsinkaan sen ensimmäisen viidentoista minuutin aikana. Samoin toisessa erässä meillä oli paikkoja, Jokinen pyöritteli päätään.

Jokisen mukaan Suomi uskoi vielä kolmanteen erään lähdettäessä, että Venäjä on mahdollista ottaa kiinni.

– Totta kai uskoimme. Emme kuitenkaan saaneet toista ja kolmatta maalia, ja Venäjä pystyi kasvattamaan johtoaan. Tarkoitus oli tehdä ensimmäisen viiden minuutin aikana maali, saada yleisö mukaan ja tulla takaisin taistelemaan, mutta niin ei käynyt. (HäSa)